Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Київ на реставрацію привезли унікальний скіфський меч
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Київ на реставрацію привезли унікальний скіфський меч

Донедавна про його існування ніхто не знав, тепер – це безцінна історична знахідка. Зі Слов'янська до Києва привезли унікальний меч часів скіфів. Його відреставрують кращі спеціалісти

Мечу приблизно 2,5 тисячі років. Археологи хваляться, що екземпляр унікальний. Вони припускають, що у 5 столітті до нашої ери він належав кремезному скіфу, бо меч набагато більший за звичайну тогочасну зброю.

Він відрізняється від більшості мечів скіфського періоду, бо він дуже масивний. Воїн, який тримав його в руках був міцної статури. Я думаю, що це спеціально викуваний меч, — пояснив художник-реставратор Віктор Голуб.

Меч зберігається у Краєзнавчому музеї Слов'янська. В січні цього року до музею прийшов місцевий мешканець і просто подарував унікальну археологічну знахідку.

За словами істориків, швидше за все цей меч застосовували у боях за землю з покладами солі. З того періоду збереглися лише фрагменти артефактів, натомість скіфська знахідка – загалом у хорошому стані.

Відновлення меча триватиме щонайменше півроку і коштуватиме 2,5 тисячі доларів. Та це, на думку фахівців, мізер порівняно із культурною цінністю.

Після реставрації "оновлений" меч повернеться на свою батькивщину – у Слов'янський краєзнавчий музей.

24 Канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ