Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У лікарнях та поліклініках міста працює «Школа самоконтролю» для людей хворих на цукровий діабет

У міських поліклініках працює для людей хворих на цукровий діабет «Школа самоконтролю». Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Така школа створена в рамках «Днів профілактики і раннього виявлення цукрового діабету». Основним завданням школи є навчання людей хворих на цукровий діабет практичних навичок самоконтролю, харчування та способу життя з цією патологією; ознайомлення з сучасними методами цукрознижувальної терапії, зокрема, інсулінотерапії.

Під час занять, які проводять два рази на тиждень, читають лекції за участю лікаря ендокринолога, хірурга, офтальмолога, інших спеціалістів та здійснюється практичне навчання хворих на цукровий діабет та їх рідних.

Таким пацієнтам надаються детальні та конкретні рекомендації щодо комплексного лікування, включаючи медикаментозне, фізіотерапевтичне, дієтичне тощо. Вони навчаються методам самодопомоги при гіпоглікемічних станах.

Лікар-консультант Школи діабету надає консультативну допомогу іншим спеціалістам поліклініки, проводить заняття з сімейними лікарями і медсестрами з питань навчання навичок самоконтролю пацієнтів, які хворіють на цукровий діабет. Інформує колег про виявлені недоліки в організації та наданні медичної допомоги хворим на цукровий діабет.

В практику роботи «Школи самоконтролю» впроваджуються новітні методи профілактики, діагностики і лікування цукрового діабету та його ускладнень, ведеться електронний облік пацієнтів.

В Школі пацієнти вчаться самоконтролю цукрового діабету, самостійному визначенню цукру крові та сечі за допомогою глюкометрів та тест-смужок.

«Багато досліджень показують, що знання, отримані пацієнтом в Школі допомагають знизити рівень глюкози у крові і зменшують ризик розвитку супутніх захворювань. Людям, хворим на цукровий діабет, потрібно усвідомити, що неможливо досягти компенсації діабету і зменшити ризик виникнення його ускладнень без самоконтролю», - повідомила головний лікар 2 міської поліклініки Тетяна Токарєва.

Довідка

Під час «Днів профілактики і раннього виявлення цукрового діабету» у 2007-2010 роках обстежено 50899 осіб, підвищений рівень цукру в крові виявлено у 4050 осіб, з них цукровий діабет діагностовано у 679 осіб, що становить 1,3 % від обстежених. Зокрема, у 2010 році за результатами проведення Днів обстежено 12463 осіб, підвищений рівень глюкози у крові виявлено у 761 особи, з них цукровий діабет вперше діагностовано у 100 осіб.

В Україні ЦД виявлений у понад 1 млн. 138 тис. жителів, що становить 2,5% від загальної кількості населення. Аналогічна ситуація спостерігається і у м. Львові, де станом на 01.10.2010 року зареєстровано 16060 хворих на ЦД, що становить 2,6% від загальної кількості населення, тоді коли в економічно розвинутих країнах світу цей відсоток складає 4-6 % від загальної кількості населення.

Простим і доступним діагностичним методом виявлення Цукрового діабету є обов’язкове визначення глюкози в крові, особливо, особам з групи ризику (особи з надмірною масою тіла, артеріальною гіпертензією, особи похилого віку, родичі хворих на Цукровий діабет; жінки, які народили дитину більше 4 кг; особи з низькою фізичною активністю тощо).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ