Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

У ЛМР з'ясували основні схеми викрадення комунальних приміщень

У Львівській міській раді сьогодні, 21 червня, відбулось третє засідання міської комісії, яка вивчає факти незаконного відчуження значної кількості об’єктів комунального майна у місті Львові. Під час засідання було обговорено основні схеми викрадення комунальних приміщень, передає кореспондент Гал-інфо.

Як пояснила Інна Свистун, начальник управління комунальної власності Львівської міської ради, є два основних способи відчуження комунального майна: через рішення суду (як правило визнання права власності, без участі управління) та через проведення реєстрації реєстраторами та нотаріусами.

айчастіше відчуження комунальної власності відбувалось через рішення судді Ванівського Ю.М. та Волоско І.Р. Відтак, працівники управління вже скерували дві скарги на Ю.Ванівського в 2015 та 2017 роках.

Найпоширенішими нотаріусами, за допомогою яких було викрадено приміщення, є нотаріус Пшенична У.В. (відчужено 11 об'єктів нерухомого майна), Загвойська Н.І. (7) та Новосад О.П. (2). Управлінням скеровано скарги на нотаріусів Загвойську  Н. та  Пшеничну  У. в Міністерство юстиції.

Нотаріус Н.Загвойська втратила ліцензію на здійснення нотаріальних дій. Також скеровано скаргу на державних реєстраторів Ковалів К.В. та Пелип І.Б.", - зазначила Інна Свистун.

За період 2015-2017 років було відчужено 33 комунальних приміщень

Світлана Рубаль, юрист управління комунальної власності Львівської міської ради, розповіла, що проблема крадіжок комунального майна існує на всеукраїнському рівні, зокрема у Дніпрі було відчужено 96 приміщень.

За її словами, зараз нотаріуси б'ють на сполох, оскільки через відкриття Державного реєстру речових прав на нерухоме майно значно зросла кількість відчужених об'єктів, адже хакери легко можуть отримати доступ до реєстрів. 

Також міська комісія дійшла до висновку, що злочинці - це мешканці східних областей України (Донецька та Луганська) також  те, що вони обирають приміщення, які знаходяться ближче до центру, або ж у віддалених районах міста, але із великою площею - близько 1000 м.кв.

На запитання заступника міського голови з фінансово-економічних питань Геннадія Васьківа до Інни Свистун, чи не могла інформація управління "витікати" за межі мерії, начальник управління комунального майна відповіла, що усі дії, які робить управління є відкритими та публічними.

"Наприклад на сайті є інформація про усі приміщення включно із технічними документаціями, тобто кожен може ознайомитись із інформацією, ми це зробити для того, щоб бути відкритішими.

Важко сказати, чи був витік інформації. На майбутнє ми не плануємо робити менш публічною інформацію на сайті", - додала Інни Свистун.

Отже, комісія прийшла до висновку, що варто зробити у майбутньому, аби не допустити розкрадання комунального майна.

- звернутися із листом у Мін'юст із прохання звернути увагу на список викрадених комунальних приміщень

- звернутися у державну судову адміністрацію України

- такі ж кроки зробити і на місцевому рівні, щоби управління ретельніше перевіряли інформацію щодо нерухомості

Додамо, також було проголосовано за те, щоб це засідання було останнім, оскільки основні причини викрадення комунального майна міська комісія з'ясувала.

Як повідомляло Гал-інфо, учасники громадської організації "Розвиток громади" зазначили, що станом на сьогодні у Львова вкрали 197 комунальних об'єктів, водночас у ЛМР запевняють тільки про 66 (25 із яких фігурують у "Афері століття").

Нагадаємо, від квітня 2016 злочинна група викрала 25 об'єктів комунального майна Львівської міської ради, які не використовувались. За останньою інформацією від правоохоронців, у цій справі фігурує 5 людей: троє жителів Луганської області, один львів'янин та мешканець столиці.

Загалом від 2007 року було викрадено 81 об'єкт, однак 15 вдалось повернути у комунальну власність. 

13 травня відбувся суд над одним із фігурантів у справі "Афери століття".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ