Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії лунатиме сучасна симфонічна музика

Львівська обласна філармонія в рамках фестивалю «Віртуози» з ініціативи Генерального Консульства Республіки Польща у Львові запрошує відвідати концерт з творів сучасної симфонічної музики Генрика Міколая Гурецкого та Івана Пахоти, повідомили у Львівській філармонії.

Концерт презентуватиме лінію розвитку Європейської класичної музики, починаючи від авангарду другої половини ХХ століття аж до сьогодення.

У програмі концерту прозвучать дві симфонії у виконанні Молодіжного академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під батутою польського диригента Войцєха Родека.

Войцєх Родек виступає з багатьма польськими оркестрами, серед яких: Симфонічний і Камерний оркестри Національної філармонії у Варшаві, «SinfoniaVarsoviensis», Національний оркестр польського радіо у Катовіцах, оркестр Польської філармонії Балтики, оркестр Вроцлавської філармонії; також викладає диригентуру у Вроцлавській музичній академії. Від січня 2012 року Войцєх Родек займає посаду артистичного директора Люблінської філармонії ім. Г. Венявського.

У першій частині концерту прозвучить твір відомого у світі польського композитора Генрика Міколая Гурецкого Симфонія № 3 «Симфонія жалобних (скорботних) пісень» – композиція, яка всілякі історичні перспективи відносить до почуття особистої втрати перед обличчям жорстокості історії. Твір надзвичайно глибокий, філософський та релігійний. У 70-80-х роках ХХ століття він належав до грона композицій сучасної музики, які найчастіше виконувалися у світі і увійшов до репертуару найкращих симфонічних оркестрів. Твір має багату дискографію. Його феномен полягає у поєднанні структурного мінімалізму з надзвичайно глибокою емоційністю, яка при найменших формальних засобах отримує глибоку сугестивність і експресію.

У другій частині концерту прозвучить прем’єрне виконання твору надзвичайно обдарованого львівського композитора молодого покоління Івана Пахоти – Симфонії «Синтез» («Synthesis») op.33. Ця симфонія презентує сучасний приклад класичної академічної музики. У п’яти частинах цього симфонічного твору почуємо, як з початкового хаосу визволяється звук, що поступово набирає виразу, аби досягнути апогею слова, тим самим даючи початок наступному циклові творіння. Ця композиція має широку філософську основу.

На альтовій флейті гратиме соліст із Швейцарії Вальтер Фельдман, а вокальну партію мецо-сопрано виконуватиме молода львівська співачка Лілія Нікітчук.

Іван Пахота є творцем багатьох композицій, які виконуються, крім України, у різних країнах світу, таких як Швейцарія, Німеччина, Росія, США, Грузія, Азейбарджан, Туреччина. Незалежно від композиторської творчості, піаніст Іван Пахота належить до числа успішних виконавців і інтерпретаторів музики композиторів ХХ століття.

Маємо надію, що концерт надовго залишиться у пам’яті шанувальників, даючи їм не лише естетичну насолоду, але також поглиблюючи знання про Європейську музику ХХ-ХХІ століття.

Концерт відбудеться 8 червня 2012 року о 19.00.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ