Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії відбудеться концерт до 160-річчя Франтішека Ржегоржа

12 жовтня у Львівській обласній філармонії відбудеться концертна програма, присвячена Франтішеку Ржегоржу «Дала нам Чехія чоловіка із золотим серцем». Концерт влаштовують до 160-річчя від дня народження видатного чесько-українського етнографа Франтішека Ржегоржа. Про це повідомили організатори.

"Музична частина концерту виповнена українською та чеською музикою в сучасному опрацюванні та виконанні хору, струнного оркестру, ритм-групи та ударних інструментів", - зазначають організатори.

Початок - о 19.00. 

Франтішек Ржегорж чеський – етнограф, дослідник українського народного побуту, народної медицини і фольклору в Галичині.

Жив, зокрема в селі Вовків (нині Пустомитівського району ) та місті Стрию у 1877—1890 роках.

Був прихильником українського відродження, почесний член «Просвіти» (1895).

Автор близько 120 праць і статей, друкованих у чеських, збірках, журналах (зокрема у журналі Slovanský přehled) і газетах, про народні звичаї українського населення Галичини, зокрема лемків, бойків і гуцулів, про народний календар, медицину, демонологію, природознавство, як також понад 160 українознавчих гасел і статей для «Ottův slovník naučný», опрацьованих з допомогою українських учених.

Зустрічався і листувався з багатьма українськими науковцями і письменниками, у тому числі з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Володимиром Шухевичем, Ольгою Кобилянською, Євгенією Ярошинською.

Із зібраних Ржегоржом етнографічних колекцій створили окремий український відділ у Празькому промисловому музеї (колишньому ім. Напрстка), включений потім до етнографічного відділу Національного музею у Празі, де зберігається також українознавча бібліотека Ржегоржа. Бібліотека, подарована ним Львівській «Просвіті», зберігається тепер у фондах Наукової бібліотеки у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ