Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській філармонії звучатиме «Панахида за померлими з голоду»

24 листопада о 19:00 у Львівській обласній філармонії відбудеться вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. У «Концерті-реквіємі» прозвучить твірЄвгена Станковича «Панахида за померлими з голоду», повідомила пес-служба Львівської філармонії.

Це реквієм для повного складу симфонічного оркестру, двох мішаних хорів, баса, народного голосу та читця, написаний 1992 р. на вірші Дмитра Павличка, а вперше виконаний в Києві наступного року, в шістдесяту річницю Голодомору. І хоч назва твору говорить про літургійні інспірації, однак зв’язок із духовною музикою він має невеликий. Панахида, що триває понад сорок хвилин, задумана швидше як епічна фреска, музична розповідь про трагедію народу, а пов’язання з церковними співами, хоч і постійно присутнє, – це тільки один із засобів вираження. Твір витриманий у неотональній стилістиці, майже неоромантичній, завдяки чому стає доступним для кожної людини. 

У жалобному концерті-реквіємі візьме участь народний голос України Ніна Матвієнко, протодиякон Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, заслужений артист України, володар ордену Святого Архістратига Михаїла Назарій Дадак (бас).

Разом на сцені під диригуванням Володимира Сивохіпа виступатимуть кілька колективів – Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Галицький академічний камерний хор, Мішаний хор Львівського державного музичного училища імені С. Людкевича. Супроводжуватиме дійство народний артист України, читець Василь Ілащук. Також у заході візьме участь композитор Євген Станкович та поет Дмитро Павличко.

За словами керівника заходу Андрія Митрогана: «Наше втілення цього сакрального твору – це цілісне, наскрізне пережиття тих жахливих днів нашого народу і усвідомлення відповідальності перед нашими минулими і прийдешніми поколіннями».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ