Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львівській міській раді створили єдину електронну базу даних земель

У Львові створили єдину електронну базу даних земель у вигляді карти. Базу оперативно поповнюватимуть новими даними про земельні ділянки. Доступ до цієї інформації буде відкритим, незабаром буде створений спеціальний ресурс в Інтернеті. Як розповів сьогодні під час прес-конференції заступник начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Ігор Гуменчук, донедавна у Львові ситуація з виділенням землі виглядала так: особа, зацікавлена в отриманні землі, сама ініціює процес надання необхідної їй ділянки, а органи місцевого самоврядування займають у цьому пасивну „погоджувальну” позицію. За таких умов досить важко зберегти впевненість в тому, що інтереси зацікавлених у землі осіб будуть співпадати із інтересами місцевої громади та комплексними потребами розвитку територій. Таким чином, зараз ведеться робота з переходу від „погоджувальної” до планувальної системи землекористування. Розміщувати промисловий об’єкт чи житловий будинок, автозаправну станцію чи магазин слід тільки на тих ділянках, які передбачені для цього Генпланом. Зацікавлені у отриманні землі особи повинні отримувати від органу місцевого самоврядування чітку інформацію щодо можливих місць для розміщення об’єктів, а не здійснювати пошук ділянок самостійно.


 

З метою оперативного задоволення потреб зацікавлених підприємств, установ і організацій, а також громадян інформацією про земельні ділянки створено кадастрову карту (цифровий топографічний план) масштабу 1:500. Цифровий топографічний план масштабу 1:500 є основою для складання планів, на яких в цифровому вигляді з необхідною точністю та детальністю відображаються житлові та нежитлові будівлі та споруди, об’єкти шляхової мережі, надземні та підземні споруди, межі та огорожі, гідрографія та гідротехнічні споруди, межі земельних ділянок з особливим режимом використання. Ця міська інформаційна система має три основні блоки: картографічний, текстово-цифровий та пошуковий. Розробило інформаційну систему ВАТ «Банкомзв’язок» за 80 тис. гривень. Фахівці цієї організації у 1998 році створили програмне забезпечення для центральної диспетчерської служби Львова, а також для швидкої медичної допомоги. 

Вдосконалення методів ведення земельного кадастру, а саме в оперативності та повноті наданої інформації про суб’єктів та об’єктів земельних відносин дасть можливість повної інформації про власників і землекористувачів земельних ділянок, місце розташування, площі і цільове використання земель з метою удосконалення системи земельних платежів та забезпечення ефективності використання земельних ресурсів комунальної власності Львова.

 Ця робота забезпечить відкритість даних для значної частини мешканців поза юридичним аспектом фіксації прав землеволодіння, землекористування й оренди, тобто поповнення її інформацією, корисною для суспільства, і забезпечення можливостей легкого і легального доступу до цієї інформації, забезпечення гнучкості внесення інформації, можливості для її модифікації та нарощування.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ