Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Переведення ТЕЦ-2 з газу на водо-вугільне паливо дозволить зменшити тарифи на 20%

1/3
9 лютого у Львівській обласній раді відбувся круглий стіл з питань використання на Львівщині альтернативних, екологічно чистих видів палива. Його результатом може стати переведення львівської ТЕЦ-2 з газу на альтернативне водо-вугільне паливо, що дозволить зменшити тарифи для населення приблизно на 20%.

Зокрема, йшлося про використання торфу, водно-вугільних технологій, а також було обговорено пропозицію стосовно переведення Львівської ТЦ «Північна» (колишня ТЕЦ-2) з природного газу на інший вид палива.

Участь в обговоренні взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, перший заступник голови облдержадміністрації Ростислав Замлинський, представники постійних комісій обласної та міської рад, департаментів, ЛМКП «Львівтеплоенерго», КП «Львівторф», ТОВ «Українське тепло», ТзОВ «Українське тепло. Захід», депутати обласної та міської рад, громадські організації. 

«Саме життя нас змушує турбуватися про довкілля не в режимі розмов, а в режимі конкретних планів і проектів. І в бюджетній сфері, і в сфері теплопостачання у великих містах. Тому дуже своєчасна є нинішня ініціатива. В обласному бюджеті нині закладено 30 мільйонів гривень на питання пов’язані з енергозбереженням, але мова йде в першу чергу про обласні бюджетні установи. Натомість очевидно, що зусилля бізнесу і експертів мають бути скеровані дійсно на великі теплогенеруючі підприємства», - зазначив Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради.

Отож, під час круглого столу учасникам презентували проект ТзОВ «Українське тепло. Захід», який передбачає будівництво заводу з виготовлення альтернативного водо-вугільного палива, теплоелектрогенеруючу установку для опалення м. Львова.

Зокрема, Богдан Гагалюк,голова постійної комісії з питань будівництва, житлово-комунального господарства, енергоефективності, альтернативної енергетики, промисловості та інвестиційної політики Львівської обласної ради, наголосив: «Сьогодні ми провели перше таке засідання комісії з питань модернізації теплоенергетики у Львівській області. Зокрема, в частині ТЕЦ-2, що у Львові. Власне, було представлено дві теми: можливість переводу ТЕЦ-2 на спалення торфу, і друга ідея наших київських партнерів – переведення ТЕЦ-2 на водо-вугільну технологію. Відбулося жваве обговорення цих проектів.  Це два реальні варіанти, як відійти від основної проблеми – газу, і тарифів на нього. Скажімо, особисто для мене стало зрозуміло, переведення ТЕЦ-2 на один із вищезазначених варіантів – це, як мінімум, на 20 відсотків зменшення вартості тарифів. А це вже є суттєві кошти для кожного мешканця Львова». 

«Отож, ми зробимо відповідне звернення до Львівської обласної державної адміністрації щодо відведення земельної  ділянки біля ТЕЦ-2 під реалізацію проекту, який. вочевидь, має бути обраний на умовах фахового і прозорого відбору. Також звернемось і до влади Львова щодо підтримки цієї ініціативи», – додав Богдан Гагалюк.

Відтак, за підсумками круглого столу було вирішено звернутися до Львівської ОДА з проханням надати інформацію про приналежність земельної ділянки, на якій розміщена ТЕЦ-2 «Північна». А також до міської ради - вивчити можливість впровадження технології  водо-вугільної технології  з подальшим застосування на цій ТЕЦ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ