Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Із програми щодо ВІЛ-інфікованих вилучають соціальний компонент

На Львівщині із проекту обласної цільової соціальної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 рр. вилучають соціальний компонент. Відтак, 9 лютого вранці під стінами ОДА зібралось майже півсотні ВІЛ-позитивних людей, котрим понад усе потрібна була соціальна допомога. Гал-інфо взяло коментар з цього приводу у Ольги Конончук - координатора тренінгової діяльності Львівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ" (ЛЖВ - люди, які живуть з ВІЛ).

"Щодо даної програми, то протягом більш як двох років керівництво ЛОДА просто ігнорувало затвердження цієї програми. Більше того, після багаторазових зустрічей представників влади та представників Мережі та інших організацій не було враховано жодної пропозиції неурядового сектору. Та найважливіше, що як – повністю вилучений соціальний компонент з послуг догляду та підтримки ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Крім того, влада "забула" про реалізацію плану переходу послуг з профілактики, лікування, догляду та підтримки для ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД людей на фінансування за рахунок місцевих бюджетів і насамкінець – прийняла рішення не виконувати Закон України щодо реалізації «Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки", - зазначила Ольга  Конончук.

Також жінка наголосила, що у цілій Україні такий соціальний компонент враховано, лише у Львівській області його вилучили.

Як пояснила нам Ольга  Конончук,  спеціальні пігулки ВІЛ-позитивні мають приймати усе життя, а це провокує неабиякий стрес. Тому соціальні працівники щодня працюють із такими людьми. Проводять різні психологічні  групи, терапії, намагаються виробити у цих людей прихильність до життя

"ВІЛ інфекція - це соціальна хвороба, і це визнає увесь світ. До цієї проблеми не можна підходити лише з медичної точки зору, тому що лікування та підтримка ВІЛ-інфікованих людей полягає не лише у прийманні ліків, а в дуже важливій психологічній  та юридичній підтримках.  Отож, надто важливим є соціальний бік їхнього життя, а це -  піклування та спілкування", - розповіла Ольга  Конончук.

«Ми, власне, працюємо на тому рівні, щоб пояснити людям, що у цьому немає нічого страшного - це звичайне хронічне захворювання, якого не варто соромитися.

Воднораз, наш досвід доводить, що  без соціальної підтримки людина за 2-3 місяці перестає приймати ліки та дуже швидко помирає», - сказала координатор.

"У 2017 році Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, або цілком завершить фінансування напряму, або суттєво скоротить та перепрофілює його. Таким чином, якщо держава не підготується до переходу з фінансування Глобального фонду на державне забезпечення, є ризики поставити під загрозу багаторічну роботу як державного, так і громадського секторів" - заявила Ольга Конончук.

«До нас вийшли Богдан Чечотка, директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА та заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний. Вони запевнили, що зроблять усе для того, щоб залишити цей компонент у програмі.

Якщо таки нас не почують, ми будемо й надалі проводити соціальні акції із залученням представників міжнародних організацій, консульств та посольств Європейських держав та клієнтів організації. Розпочнемо перемовини з представниками ГФ, USAID та Урядом України з метою з’ясування причин невиконання Закону України щодо реалізації «Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ». А також звернемося  до правоохоронних органів з метою отримання інформації щодо порушення Закону України». – додала координатор.

Довідка.

Львівське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» (далі – ЛОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ») працює над розширенням доступу ВІЛ-позитивних людей до лікування, догляду та підтримки, а саме до антиретровірусної терапії, яка дає можливість продовжити та покращити якість життя. Ми допомагаємо ЛЖВ, ВІЛ-позитивним вагітним та дітям, які народжені ВІЛ-позитивними матерями, а також співробітникам НУО. Наша організаціє є учасником Національної програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні», яка здійснюється за підтримки Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Команда нашої організації вважає, що ВІЛ-інфекція – це соціальна хвороба і незамінним компонентом в процесі подолання епідемії є соціальний супровід пацієнтів.

Нагадаємо, Львівська область за захворюваністю на ВІЛ-інфекцію/СНІДу посідає 7 рангове місце в Україні (станом на 2015 р.).  Станом на сьогодні під медичним спостереженням в ЛОЦ СНІДу перебуває: дорослих– 2 993 з них 918 в стадії СНІДу, діти – 251, діти з підтвердженим діагнозом – 48;

З моменту виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції в м. Львові, в 1989р., офіційно зареєстровано 2993 випадків ВІЛ-інфекції. За накопичувальними даними, з 1987 року (початок реєстрації ВІЛ-інфекції) станом на 01.01.2016 року 648 осіб, у тому числі 7 дітей, померли від захворювань, обумовлених СНІД.

Протягом 2014 – 2015 року ЛОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» на програмну діяльність з протидії епідемії ВІЛ-інфекції витратила 5 290 407,54 грн.

Загальна сума фінансування програм неурядового сектору з протидії ВІЛ-інфекції у Львівській області:

2015 р. - 1 623 872,18 грн.

2016 р. - 1 678 638,97 грн.

2017 р. - 891 124,48 грн.

Всього - 4 193 635,63 грн.

У Львові налічується понад 5 таких організацій, однак на пікет вийшла лише одна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ