Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У львівській прокуратурі запропастився хабар

У той час, як Феміда у Львові демонструє дивовижні казуси, столичні поліціанти теж втрачають довіру в киян. Президенти США, Литви і Франції вступились за Україну, в Канаді наростають антиісламські настрої, громадяни США вважають, що КНДР доцільно бомбити. Путін знову задирається до Трампа, на РФ прогресує історична амнезія, а до Голокосту теж причетна і Москва.

Ласолюбний «юдин гріш» – $30 тисяч

Видання «Наші гроші. Львів» повідомило, що військова прокуратура Західного регіону України категорично відмовилась надати інформацію, куди зникли $30 тисяч власності митника-хабародавця Володимира Шокала. Львівський митар у шляхетному прориві вирішив зробити яскравішим буденне життя військового прокурора і пожертвував йому $40 тисяч. Прокурор Владислав Савинець щирого наміру не оцінив і митарську благодійність присік у зародку. Володимира Шокала затримали у сільському ресторані «Соняхи» за спробу переконати прокуратуру закрити проти нього кримінальне провадження за фактом щомісячних поборів із підлеглих на Львівській митниці.

У серпні знаний у Львові й за межами міста толерантний суддя Лєсной, розглянувши у відкритому і для всіх доступному судовому засіданні справу митаря-мецената – про системне визискування підлеглих і спробу охабарити військового прокурора – оголосив свій вирок:

▪ на підсудного Шокала накласти штраф у розмірі 8500 гривень;

▪ терміном на три роки позбавити підсудного можливостей знову докучати поборами іншим митникам;

▪ стягти з підсудного 8184 гривні у дохід державних спеціалістів-експертів;

▪ скасувати ухвалу Шевченківського районного суду Львова про арешт майна підсудного;

▪ повернути підсудному його мобільні телефони «Айфон 6», «Айфон 6 S» і закордонний паспорт;

▪ заставу 1 мільйон 280 тисяч гривень, внесену за підсудного, повернути до останньої гривні;

▪ речові докази хабародавання – пакет, тубус з-під віскі, скляну пляшку з-під лимонаду – ретельно знищити;

▪ сам хабар – $10 тисяч – експропріювати у державну казну.

Юрій Луценко, головний серед прокурорів, раніше розповів на всю Україну про хабар від митаря Володимира Шокала у розмірі $40 тисяч. Шевченківський суд Львова зафіксував цей же хабар у повному обсязі – $40 тисяч. В обіжнику прес-служби військової прокуратури від 18 березня 2017 року також зазначені $40 тисяч хабара. А суддя Лєсной під час розгляду справи оперував уже вчетверо меншою сумою – $10 тисячами хабара.

Обурення серед поінформованої львівської громади зумовили не «всохлі» американські тисячі, а підміна речових доказів. В ухвалі Шевченківського суду Львова сказано, що в знак непорушної чоловічої дружби між прокурорами і митниками підсудний Шокало від щирого серця пожертвував військовим вартовим закону дві непочаті пляшки – горілки «Фінляндія» і віскі. (23 березня 2017 року, суддя Луців-Шумська Н.Л., фрагмент Ухвали: наприкінці зустрічі ОСОБА_1 передав ОСОБА_8 поліетиленовий пакет білого кольору, у якому перебувало дві пляшки алкогольного напою, а саме біла пляшка горілки «Фінляндія» та віскі в коробці. Разом з цим ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_8, що це «пакет знайомства»). Натомість суддя Лєсной доручив знищити інший речовий доказ митно-прокурорського братання – порожній тубус з-під віскі та порожню пляшку з-під лимонаду.

Можна зрозуміти вроджену шляхетність Сергія Лєсного, що аморально копирсатись у чужих хабарах, перелічувати скільки пропонували і скільки залишилось від пропонованого. Але щоби допустити такий службовий недогляд стосовно підміни наповнених плашок на порожню – цей фактор дуже насторожує, це тривожний сигнал і для всього суддівського колективу Сихівського районного суду. Можливо суддю Лєсного доцільно взяти на профілактичні поруки завчасно, щоби зазначений недогляд не прогресував бува в бік погіршення.

На запити журналісток видання «Наші гроші. Львів» до Військової прокуратури Західного регіону куди зникли $30 тисяч соціального благодійника Володимира Шокала, його горілка «Фінляндія» і пляшка віскі, вся прокурорська рать – від прес-секретарки і до вищого керівництва – зайняла глуху кругову оборону. Так і сказали: імідж свій покладемо, але таємниці не зрадимо.

Столичні поліціанти втрачають респект

До липня середньозважена громадська оцінка правоохоронців у Києві декілька місяців поспіль зростала, а в серпні пішла у піке і зупинилась на позначці 2,80 бала. Такими є дані соціологічного дослідження «Київський омнібус», який провів Центр досліджень і комунікацій «Active Group».

Кияни оцінювали діяльність своїх поліцейських за п’ятибальною шкалою і поставили поліцейським такі оцінки:

▪ 7,3% респондентів – 5 балів;

▪ 23,3% респондентів – 4 бали;

▪ 21,9% респондентів – 3 бали;

▪ 18,9% респондентів – 2 бали;

▪ 18,4% респондентів – 1 бал;

▪ 10,3% респондентів – не визначились.

Трамп, Грибаускайте і Макрон стали на бік України

Президент США заявив про необхідність захищати країни, їхні інтереси та майбутнє, і протистояти загрозам суверенітету на всьому євразійському просторі – від України до Південно-Китайського моря. На такій доктрині він наголосив у своєму виступі під час засідання Генеральної асамблеї ООН.

Дональд Трамп зазначив: «Необхідно протистояти загрозам суверенітету від України і до Південно-Китайського моря. Ми повинні відстоювати повагу права, повагу кордонів і повагу культури і мирної взаємодії. Ми зацікавлені в тому, щоби прагнути до майбутнього, в якому всі країни будуть суверенними, процвітаючими і відчувати себе у безпеці».

Американського президента активно підтримали колеги з Литви і Франції, Даля Грибаускайте і Еммануель Макрон, охарактеризувавши Кремль питомим йому прикметником – міжнародний агресор. Під час промови Далі Грибаускайте присутні у залі ООН члени РФ підвелись і дружньо пішли геть – не могли слухати слова суворої правди, нищівної для Москви.

КНДР треба бомбити

Раніше 72% американців вважали, що ситуацію з Північною Кореєю можна вирішити, застосовуючи виключно економічні та дипломатичні засоби. Проте у вересні, згідно з останнім опитуванням, чисельність таких миролюбців суттєво скоротилась. Станом на 15 вересня 36% американських респондентів вважають, що мирний тиск на КНДР може спрацювати позитивно, 58% опитаних підтримують військові засоби проти Північної Кореї, якщо мирний план не спрацює, а 6% не визначились. Дослідження провів «Gallup», американський інститут вивчення громадської думки.

Нагадаємо, Північна Корея вкотре здійснила черговий запуск ракети, яка пролетіла в напрямку північного японського острова Хоккайдо і впала у Тихий океан. На прохання США і Японії Рада Безпеки ООН обговорить останній запуск північнокорейської ракети і засоби протидії молодій зухвалості товариша Ина.

Антиісламізм у Канаді

Науково-дослідна канадська організація «Think for Actions and Insights Matter» провела опитування з метою дізнатись про ставлення канадців до мусульман-емігрантів.

Орієнтовно 88% респондентів заявили, що до мусульман потрібно ставитися так само, як і до будь-якого іншого громадянина Країни кленового листа, а 78% канадців висловились за те, що мусульмани повинні вживатись у канадські звичаї і цінності, а не перебувати у власному світоглядному інкубаторі.

Тих же 78% респондентів переконані, що в Канаді зростає несприйняття і страх перед мусульманами, ненависть до них посилюється, а в майбутньому ставлення буде тільки погіршуватись. Серед респондентів 56% впевнені, що іслам позбавляє жінок їхніх природних прав.

Такі дані оприлюднили під час конференції «The Unity Conference», присвяченій питанням поширення у світі ісламофобії, дискримінації та системного расизму

Путін задирається до Трампа

Руска авіація завдала удару по району Сирії, в якому перебувають військові США Американська сторона відмовила РФ у проханні нанести авіаційний удар у провінції Дейр-ез-Зора, оскільки там розташовані коаліційні радники і сирійські сили, які підтримують США. На зло американцям рускі вирішили самі провести бомбардування.

Інцидент викликав різкі дискусії між держсекретарем США Рексом Тиллерсоном і Лавровим, а в телефонному режимі переговори провели американський глава начальників штабів і керівник Генштабу РФ.

Згідно з конфіденційною інформацією, співробітники США «були у кращому випадку на відстані кількох кілометрів від місця вибухів руских бомб». Американські військові надавали медичну допомогу представникам сирійських демократичних сил, які отримали поранення під час попередніх авіаударів рускої авіації.

Коротка руска пам’ять

Некомерційна організація «Центр Юрія Левади» провела опитування на РФ з метою вивідати історичну пам’ять тамтешніх обивателів стосовно військової окупаційної доктрини СРСР у минулому столітті. З’ясувалось, що майже половина респондентів (45%) цілком не знає про те, що трапилось у світі 17 вересня 1939 року.

Серед опитаних 57% чули про «Пакт Молотова-Ріббентропа», із них 40% вважають, що секретні протоколи про ненапад між Німеччиною та СРСР «були насправді», а кожний п'ятий респондент вважає, що «Пакт Молотова-Ріббентропа» – це історична «фальшивка».

Тільки 11% руских знають про віроломне вторгнення окупаційної Червоної Армії на території Західної України і Західної Білорусі у вересні 1939 року.

У Голокості винна і Москва

Антоній Мачеревич, міністр оборони Польщі, зробив гучну заяву, що рускі солідарно із фашистами винуваті у Голокості проти євреїв. Якби Москва не уклала «Пакт Молотова-Ріббентропа», то не було б і Голокосту. Мачеревич наголосив: «У світі ще нема чіткого усвідомлення, а варто це, нарешті, усвідомити, що Голокосту не було б, якби не «Пакт Молотова-Ріббентропа». Не було б цього злочину, який до сьогодні є символом Другої світової війни».

Міністр оборони Польщі зазначив, що польські військові в 1939 році успішно боролись проти Німеччини аж до «підступного удару з боку СРСР». Саме московська ницість і жадоба загарбання чужих земель завдала полякам удар у спину, призвела до Голокосту і знищення Європи. А ще раніше Польща звинуватила РФ у фальсифікації історії Другої світової війни.

Тривожні тенденції у Силіконовій долині

Бен Сміт, головний редактор видання «Buzzfeed» взявся дослідити проблему негативного висвітлення у ЗМІ субкультури Силіконової долини, компанії якої ще донедавна були улюбленцями експертів і журналістів.

Медійний галас навколо приходу до влади Дональда Трампа на деякий час відтіснив на другий план цю небезпечну тенденцію, яка виникла ще в минулому році. Від того часу американські ЗМІ все частіше зображують технічних гігантів не як прогресивних новаторів, а як «зловісні центри, які непідзвітні суспільству і владі». Такі зміни у громадському сприйнятті технократів Силіконової долини можуть привести до несподіваних наслідків для ІТ-індустрії та американської політики загалом.

Бен Сміт зазначив, що проти технічних гігантів формується потужна коаліція із найнесподіваніших союзників: націоналісти вбачають у технократах провідників ліберальних і глобалістичних ідей, а інтернаціональні ліваки критикують їх корпоративізм із владою.

Ключові компанії Силіконової долини – Facebook, Google, Amazon і Apple – зуміли зайняти провідні позиції на ринку, завоювати прихильність користувачів, але при цьому обійшли боком вищі політичні ешелони, незважаючи на величезні витрати на лобіювання («Alphabet», яка володіє Google, в останні роки посідає перше місце у рейтингу компаній, які витрачають чималі кошти на лобіювання своїх інтересів).

Редактор видання «Buzzfeed» наголосив, що провал компанії Uber – це перший пронизливий дзвінок для технократичної спільноти Силіконової долини, якій пора більш уважно ставитись і до політичних проблем. Іще один тривожний сигнал – із новою силою активізувались дискусії про антимономольне регулюванні ІТ-індустрії.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ