Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У львівській школі ламають психіку дитини, щоб вичавити гроші з батьків

У Львів у школі №95 дитині, що у другому класі, видали стілець для одягу, бо батьки запротестували проти шкільних поборів і не здали гроші на нові шафи, які, на їхню думку, були не потрібні.

Ця історія стала відома після того, як мама дискримінованої дитини висловила своє обурення на сторінці Варти-1 на ФБ

Tetyana Govorko: «На дитину вже вчиняють тиск!!! Завтра (22 листопада) збори в школі, маю бути на двох ( двоє дітей) і в двох класах потрібно здати на меблі. В одному класі по 600 грн вже здали батьки на шафи (проект батькам видали вже в серпні), я не здала, бо минулого року така сума була сума на закупівлю нових парт (1 вересня в класі для першачків стояли різної висоти парти). Кожного року до п’ятого класу щось нове купуємо, в п‘ятому дають новий клас і все починається знову - зі старих меблів і старих вікон. Це я вже знаю по старшій дитині. І вчителька неодноразово наголошувала принести дитині гроші на нові шафи, я ж відмовлялася, щоб знову підняти це питання на зборах. Але шафи вже придбані. Тепер батьківській комітет оголосив в групі Viber  хто не здав! І моїй дитині видали стілець для одягу, звісно, старі вішаки з класу прибрали. Дитину дискримінували! Порадьте як правильно вчинити?».

1/3

У коментарі Гал-інфо, пані Тетяна розповіла, що у неї двоє дітей навчається у 95 школі. Старшенький перейшов до 5 класу.  «Чотири роки він навчались в одному кабінеті, до якого ми купили і парти, і дошку, і шафи. При цьому здали гроші - один раз, 600 грн. І от тепер мого сина, п’ятикласника, перевели у новий клас, до котрого знову все треба купувати і нам про це вже натякнули. І завтра на зборах ми це маємо обговорювати. Однак торік до першого класу пішла моя дівчинка. Пригадую, нас завели до класу, де були різні парти. Ну як таке може бути? Скинулись по 600 грн. Цього року перейшли у другий клас і нам кажуть, що треба нові шафі. То це тепер кожен рік з нас так будуть гроші дерти! Тому я не погодилась і сказала, що це питання слід обговорити додатково. Тим часом у класі обрали новий батьківський комітет, купили шафи, а у групі у Вайбері мене прославили, що я не здала гроші. Нам не потрібна  та шафа, але зранку запитала у дитину, яке тепер до неї ставлення, вона мало не розридалась і сказала, що вішаки забрали, і вона на стільчику ставить речі. З тим вішаками теж була проблема,щоб вони з’явились ми навіть до директора ходили…  Ще можна мітки діткам ставити на форму, наприклад, зірочку, шестикутну, щоб всі знали, він не здав грошиків, нехороша дитина.  Я не розумію…, на базі школи будують спортивний комплекс, а грошей на елементарні речі нема. Тепер хоч бери і переходь у нову школу».

Ми запитали у пані Тетяни, чому батьки не скористались спецрахунком, щоб усе було прозоро і без ніяких підозр. За її словами, батькам пояснили, що то складна процедура і не так просто буде використати ті гроші. 

Нагадаємо, що 26 вересня начальник управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик підписала наказ «Про заборону обігу готівкових коштів та забезпечення заходів щодо запобігання корупції у навчальних закладах м. Львова».

«Відповідно до наказу, як повідомив Форпост, працівникам навчальних закладів, а також батьківським комітетам та учасникам навчально-виховного процесу категорично заборонено збирати готівкові кошти з батьків учнів та вихованців навчальних закладів м. Львова для вирішення фінансових питань, пов’язаних з покращенням матеріально-технічного забезпечення, проведення ремонтних робіт, відзначення ювілейних та святкових дат тощо.

Персональну відповідальність за вчинення протиправних дій щодо збору коштів вуправлінні освіти поклали на керівників навчальних закладів.

"Але це не означає, що батькам забороняється допомагати навчальним закладам, навпаки, допомагати можна і треба, але добровільно, законно та прозоро. Кожен заклад має спецрахунок на який можна переказати добровільну пожертву. Гроші на цьому рахунку - гроші цільового використання та суворої звітності і достатньо в призначені платежу вказати на що, якому класу або на яку потребу ви переказуєте гроші і вони чітко попадуть за призначенням. Цей наказ дозволить перевести благодійність в законне русло, звільнить багатьох вчителів від тягаря, а батьків від тиску та приниження збоку батьківських комітетів, а на жаль, такі випадки стали зростати", - прокоментувала рішення голова Батьківської Ради Львівщини Олена Пономарева

Також повідомило, що у 2015-му році у Львові розпочали проектування та будівництво спорткомплексу на базі школи № 95. Цьогоріч на продовження робіт виділили 2 мільйони гривень.

Також повідомимо, що директором СЗШ №95 Львова є Юрій Моклович. 15 червня цього року в актовій залі школи відбулася конференція, на якій заслухано  звіт директора школи Юрія Мокловича про його діяльність  і роботу навчального закладу протягом 2016-2017 навчального року. У звіті зазначено, що у школі є 27 класів, у яких навчається 610 дітей. У трьох других класах навчається 74 дитини. Про брак шаф для одягу ми інформації у звіті не знайшли.  

Гал-інфо просить управління освіти Львівської міської ради та адміністрацію СЗШ №95 Львова надати коментарі з цього приводу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ