Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львівському музеї історії релігії виставка до 100-річчю від дня народження Митрополита Миколая

У вівторок, 30 листопада, у виставковій залі Львівського музею історії релігії відкривається виставка «Великий Пастир Церкви Христової», присвячена 100-річчю від дня народження Митрополита Миколая (Євгена Юрика). Про це повідомила прес-служба музею.

Зокрема, у повідомленні сказано: "У ХХ столітті львівська православна паства не мала такого богонатхненного і турботливого архіпастиря як Євген Юрик. Його унікальний духовний потенціал притягував до себе маси людей. Він народився на Львівщині, 6 грудня 1910 року у відомій священичій родині.

Любов до східного обряду сформувалася ще в семінариста Євгена Юрика під впливом ректора Львівської богословської академії Йосифа Сліпого. Тоді ж під час навчання у Львові молодий семінарист познайомився з Гавриїлом Костельником, ставши його однодумцем. Після репресій греко-католицького єпископату і священиків, які не підтримали рішень Львівського собору 1946 року, почалися репресії серед православного духівництва. За свої національно-патріотичні погляди в 1950 році о.Євген був арештований. Його як пароха Миколаївської Княжої церкви у Львові звинуватили в активізації релігійного життя (створив при церкві катехитичну школу для дітей, запровадив публічні перші причастя, навчав дітей пісень, організовував концерти) наперекір політичній лінії атеїстичної держави. Вирок – 10 років позбавлення волі. Але через зміни в політичному кліматі СРСР о.Євгена Юрика в 1955 році було достроково звільнено і згодом призначено настоятелем Преображенського храму у Львові.

19 жовтня 1965 року для о. Євгена Юрика був особливо пам’ятним днем: він приймає чернечий постриг з ім’ям Миколай, а вже в кінці місяця його було висвячено на єпископа Львівського та Тернопільського. Добре знаючи і розуміючи місцевих душпастирів, близько приймаючи до серця всі їхні радості і скорботи, він впродовж 18 років з гідністю проніс на єпархії доручене йому церквою високе святительське служіння. Незважаючи на те, що Митрополит Миколай був офіційним ієрархом Російської православної церкви, насправді він став духовним керманичем і провідником усієї галицької спільноти. Його турбота і любов зігрівали і підпільних греко-католиків, яким Владика допомагав чим міг.

Представлена експозиція створена на основі фондових матеріалів Львівського музею історії релігії, музею духовної академії УПЦ КП, спадку Митрополита Андрія (Горака). Чималу допомогу у побудові виставки надав о.Василь Нетреба з УПЦ МП.

Відвідувачі зможуть побачити фотографії з родинного альбому Євгена Юрика, архівні документи, богослужбовий одяг, комплекс матеріалів періоду ув’язненя Митрополита у сибірських таборах, крісло із Свято-Юрських палат, коли там мешкав Владика, валіза, з якою він подорожував, матеріали Львівського собору 1946 року. Невелика експозиція присвячена Митрополиту Андрію Гораку для якого Митрополит Львівський і Тернопільський Миколай (Юрик) був духовним батьком і наставником.

Урочисте відкриття виставки «Великий Пастир Церкви Христової» відбудеться у вівторок, 30 листопада, о 15.00 у приміщенні Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1".

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ