Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львова знову з’явився шанс потрапити до зони про малий прикордонний рух із Польщею

9-10 листопада 2009 р. у Варшаві відбулося ювілейне ХХ засідання Консультаційного комітету Президентів України і Республіки Польща. Засідання проходило під головуванням уповноважених Президентів: Заступника Глави Секретаріату Президента України Андрія Гончарука та Заступника державного секретаря Канцелярії Президента Республіки Польща Маріуша Хандзліка. Про це повідомила прес-служба МЗС.

В ході роботи цього інституційного механізму було обговорено широке коло питань двостороннього співробітництва, європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародної та регіональної політики.

 

Сторони високо оцінили плідний двосторонній діалог на рівні президентів України та Польщі і домовилися про здійснення у поточному році одночасного відкриття за участю президентів України та Республіки Польща Меморіалу в с.Сагринь та польського місця пам’яті в Україні. Окрім того, у контексті зміцнення регіональної енергетичної безпеки, домовлено про проведення за участю глав двох держав презентації техніко-економічного обґрунтування проекту ЄАНТК у Брюсселі.

 

У розрізі європейської інтеграції польська сторона висловила готовність надати підтримку позиції України на переговорах щодо укладення угоди асоціацію між Україною та ЄС в частині зони вільної торгівлі та наголосила на важливості фіксації в тексті цього документу перспективи членства України в ЄС.

 

Сторони погодилися, що реалізація Україною Річних національних програм створить передумови для поступової інтеграції України до Північноатлантичного Альянсу. Польська сторона також привітала готовність України зробити свій внесок в опрацювання нової Стратегічної концепції НАТО, важливим елементом якої має стати відкритість Альянсу до подальшого розширення та також безумовна підтримка принципів поваги суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів. 

 

Під час засідання було досягнуто ряд практичних домовленостей у сфері функціонування спільного кордону, зокрема щодо продовження співпраці з метою розширення прикордонної зони понад 50 км у рамках режиму місцевого прикордонного руху.

 

Обговорено також низку актуальних питань гуманітарного співробітництва, зокрема щодо увічнення місць пам’яті в Україні та Польщі, продовження процесу поєднання та зближення суспільств.  

 

Чергове засідання Комітету відбудеться у першій половині 2010 р. в Україні.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ