Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Львові археологи обговорили потребу законодавчої реформи
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Львові археологи обговорили потребу законодавчої реформи

У Львові обговорили концепцію реформування законодавства щодо захисту пам’яток археології. Експерти наголосили - норми чинного законодавства часто суперечливі та не дають належного захисту пам’яткам. Про це йдеться у повідомленні науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба", передає Гал-інфо.

Львів став третім містом України, де провели експертний круглий стіл щодо потреби законодавчої реформи. Його організаторами є представники Спілки археологів України, Інституту археології НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. У Львові подія відбулась за підтримки Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України.

За словами експертів, на цьому етапі йдеться про підготовку відповідної концепції майбутньої реформи, розроблення якої здійснюватиметься з урахуванням фахової думки спеціалістів.

«Ми будемо напрацьовувати концепцію реформи і концепцію нового законопроекту. Археологія повинна мати і використовувати у своїй діяльності окремий закон, де буде прописано все. Хочемо, щоб новий закон був ширший і на відміну від нинішнього охоплював проблематику не лише наукового вивчення пам’яток археології, але й валоризації, використання і актуалізації археологічної спадщини», - розповів директор ДП "Охоронно-археологічної служби України" Антон Корвін-Піотровський.

За словами організаторів, за каденції майже кожного з Міністрів культури здійснювалися спроби розроблення нового комплексного законодавчого акта, практично всі відповідні проекти зазнали невдачі.

Фахові обговорення, окрім Львова, вже відбулись у Харкові та Меджибожі, і до кінця року ще відбудуться у Києві, Кам'янці-Подільському, Одесі.

«Реформа законодавства полягає у тому, аби виписати його таким чином, щоб не виконувати його було дуже складно і дуже дорого. Наша мета - залучити до роботи над новим законопроектом якомога більше археологів по усій Україні. Не річ у тому, аби просто сісти і написати закон. Він буде ефективний, коли над ним працюватиме багато фахівців», - пояснив Антон Корвін-Піотровський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ