Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові археологи розкрили рештки Високого муру: знайдено шматки стародавньої кераміки та гральні жетони

У Львові на пл. Міцкевича, 9 археологи розкрили рештки Високого муру, який був законсервований ще 7 років тому. Нині на цій території досліджують південно-західний кут середньовічного міста. Про це сьогодні, 9 липня, під час брифінгу повідомив керівник проекту з дослідження площі Міцкевича,9 молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

«Через цю ділянку, за історичними джерелами, проходить Високий мур – перша лінія оборони Львова, яка почала будуватись в другій половині 14 ст. Пізніше тут були два будинки 17-18 ст, що належали до пивоварні та римо-католицької капітули»,– пояснив він.

Тутешні дослідження, за словами Остапа Лазурка, розпочалися в 2005-2006 роках, тоді було розкрито приблизно третину всієї площі ділянки: частину Високого муру, кам’яної дороги (прилягала до нього з внутрішньої частини середмістя Львова), ряд фундаментів будинку пивоварні. Найпізніше, – каже він, – розкрили рештки фундаментів будинку 1839 року. Окрім цього, тоді ж тут була відкрита дерев’яна криниця 17-18 ст.

Однак, як розповів Остап Лазурко, на цьому етапі дослідження зупинилися, щоб зберегти фрагмент Високого муру та криницю їх законсервували піском.

За словами археолога, дослідження цієї ділянки продовжили тільки в середині травня цього року. Відтак, розкрили старі розкопи 2005-2006 років, зокрема, законсервований фрагмент Високого муру. «Ділянка тут була в жахливому стані: вона заросла деревами та зеленню, була закидана побутовим та будівельним сміттям. Ми витратили цілих 1,5 місяці для того, щоби її розчистити»,– розповів Остап Лазурко.

Серед знахідок, на які археологи тут натрапили, уламки керамічного посуду 17-19 ст (фрагменти іграшки-свистульки, макітри, ручки від сковорідки), кілька мідних монет 19 ст (з них 2 гральні жетони, які використовувались для азартних ігор). «Все це знайдено у верхніх шарах, до нижніх ми ще не дійшли. Надіємось, буде ще цікавіше»,– наголосив

Втім, під час розкопок археологи стикнулися з однією проблемою – власником цієї ділянки.«Роботи тут тривають з великими перепонами, які чиняться з боку власника об’єкта неіснуючої нерухомості громадянина Оленчина. Блокують виїзд та пишуть різні кляузи в міліцію»,– розповів директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук. І пояснив: «В свідоцтві пише, що він власник приміщень і решток пам’ятки національного значення».

Як зауважив Остап Лазурко, роботи на пл Міцкевича, 9 триватимуть до листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ