Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові через Інтернет можна подати заяву на одруження

Сьогодні, 22 вересня, відбулася прес-конференція «Он-лайн реєстрація шлюбу та бізнесу – нові пілотні проекти львівської юстиції», під час якої Оксана Куманська-Нор, заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації, розповіла про пілотний проект, який стартував у Львові 10 вересня, щодо подачі заявки на одруження через Інтернет. Такою послугою вже скористалась одна пара.

«Люди були змушені йти до юстиції, а тепер юстиція йде до людей. Основна суть проекту  - це зменшити контакт із чиновниками», – зазначив Ярослав Жукровський, начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області. 

До слова, такий проект вже впроваджений у Києві та Одесі. 

«10 вересня у Львові стартував пілотний проект у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет. Відтак, люди, не виходячи з дому, можуть звернутися з питанням реєстрації шлюбу, розлучення, зміни імені, а також про повторну видачу свідоцтва, надання витягів із реєстру та про внесення змін до актових записів», -  розповіла Оксана Куманська-Нор.

«На сьогодні до цієї системи підключено 10 відділів державної реєстрації актів цивільного стану, охоплено усі відділи районів Львова. А також  така можливість є у жителів  Дрогобича, Самбору, Стрия та Трускавця», - зазначила заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації.

За словами Оксани Куманської-Нор, реєстрація є дуже простою. Потрібно зайти на  веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», який  працює цілодобово та  заповнити усі необхідні поля.

«Можна подавати заяву  чи звернення,  між ними є  різниця. Заява - це документ із електронним підписом,  звернення –  без електронного підпису. Відтак, якщо люди подають звернення,  то  впродовж трьох днів вони  мають прийти до РАГСу  і власноруч підписати документи. Водночас ніякої різниці щодо розгляду заяви чи звернення немає», – зазначила Оксана Куманська-Нор.

Щоб отримати електронний підпис, треба звернутися  до Львівської філії державного підприємства "Національні інформаційні системи" (вул. Зелена, 149 літ. Ю), тут електронний підпис на 1 рік коштуватиме 48 грн, або в акредитований центр сертифікації ключів при Головному управлінні Державної фіскальної служби Львівської області – тут  така послуга є безкоштовною.

Нагадаємо,  що у липні цього року Ярослав Жукровський звернувся до Міністра юстиції України  Павла Петренка щодо впровадження чотирьох пілотних проектів на території Львівщини. Перший проект, що стосується  видачі свідоцтва про народження у пологовому будинку, почав діяти  ще 18 вересня. Тоді  Павло Петренко та мер міста Львова Андрій Садовий  урочисто вручили перші свідоцтва про народження у пологовому будинку. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ