Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові депутат пропонує боротися з важкими сумками школярів

Усе більше дітей мають проблеми зі спиною через надмірну вагу шкільних портфелів. Учора, 26 жовтня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутат, секретар гуманітарної комісії ЛМР Анна Мармуляк запропонувала передбачити у бюджеті кошти на встановлення у школах Львова шафок для зберігання речей школярів, передає Гал-інфо.
Фото з Конкурент.

За її словами, повністю ігноруються затверджені Міністерством охорони здоров’я норми про перенесення учнями ваги підручників на відстань до 3 км.

Анна Мармуляк зазначила, що згідно зі статистикою, сьогодні сім з десяти школярів сутуляться та мають серйозні проблеми з хребтом.

«Максимальна вага, яку може носити на спині дитина 6-10 років, не повинна перевищувати 15% її власної ваги», - сказала вона.

Як зазначила депутат щороку вага дитячого рюкзака тільки збільшується.

За словами Анни Мармуляк, окрім підручників для навчання, діти вимушені носити зі собою до школи змінне взуття, спортивну форму, матеріали для уроків праці чи малювання.

«Навчальні програми ускладнюються, додаткові посібники стають обов'язковими, атласи, карти. Рюкзаки стають важчими і важчими. Діти скаржаться на біль у спині, батьки водять їх по лікарях», – наголосила Анна Мармуляк.

Відповідно, депутат просить розглянути усі можливості,  щоб зменшити фізичне навантаження на школярів від надмірної ваги портфеля. Зокрема, передбачити в бюджеті міста кошти, аби реалізувати ідею організації персональних місць для зберігання необхідних речей школярів на території навчальних закладів, що дозволить зменшити вагу ноші.

Довідка

Норми перенесення учнями ваги підручників на відстань до 3 км:

1-2 класи: 1,5 кг – 2 кг;

3-4 класи: 2,0 кг – 2,3 кг;

5-6 класи: 2,3 кг – 3 кг;

7-8 класи: 3,0 кг – 3,5 кг;

9-12 класи: 3,5 кг – 4,5 кг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ