Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові до кінця року відреставрують «Криницю з левами»

Як повідомила прес-служба Львівської міської ради, на вул. Коперника розпочалися роботи з реконструкції «Криниці з левами». Роботи проводить підрядна організація ПП «Оберіг Груп». На проведення робіт з міського бюджету виділено 100 тис. грн.

«Криниця з левами» з’явилася у Львові в середні ХІХ ст. До неї вода була проведена з джерела. На старих фотографіях видно, що це була ніби ванна-фонтан з питною водою. Два леви, яких там поставили, були перенесені зі старої Ратуші, яка була на місці теперішньої. Ще два леви зі старої Ратуші зараз знаходяться на Високому замку», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

За її словами, перша причина, чому «Криницю з левами» необхідно відреставрувати – це схил. Він руйнується і з’їжджає. Вода з верхньої доріжки руйнує схил, а він, в свою чергу, руйнує підпірну стіну, яка є довкола криниці.

Друга причина – це леви. Леви усі ці роки стояли без реставрації, тому були у жахливому стані.

«Леви вже демонтовані. Вони перевезені в майстерню. Їх почистили від бруду та біонаростів. Зараз два тижні леви стоятимуть в спеціальних компресах. Це відбувається відсолення. Пізніше будемо дивитися чи потрібно ще щось доповнювати.

Щодо реконструкції криниці, то вже зрізали дерева, які заважають проведенню робіт, і з понеділка будемо розпочинати будівельні роботи. Стінка частково буде розібрана. Буде зроблена захисна підпірна стінка та буде почищена ванна», - додала Лілія Онищенко.

Роботи проводитиме підрядна організації ПП «Оберіг-Груп». Вартість робіт 100 тис. грн. Цього року усі роботи планують завершити. Однак левів, швидше за все, на зиму ставити не будуть.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ