Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові ініціюють встановлення пам’ятника страченим гайдамакам

Львівські науковці та громадські діячі ініціюють встановлення пам’ятника гайдамакам, яких стратили у Львові у 1768 року, — повідомила „Гал-info” член ініціативної групи Анна Бойчук.

„У 1768 році до Львова привели 400 гайдамаків засуджених до страти. Частину з них стратили у Львові  на Кортумовій горі, а решта по 13 містечках Львівщини: Янові, Куликові, Жовкві, Винниках та інших, — розповіла Анна Бойчук. — У Львові на Кортумовій горі, більш знаній як Гицлівська гора, що на території сучасної вулиці Клепарівської, і по сьогодні нема ніякого пам’ятного знаку на місці страти гайдамаків. Натомість там встановили обеліск польським революціонерам, яких стратили тут століттями пізніше. Польські революціонери друкували і розповсюджували серед молоді, заборонену австрійським урядом, літературу. За це у 1847 році двох поляків засудили до страти і повішали. У 1895 році польська громада Львова поставила на їх честь обеліск. В той час, як  39 ватажків-гайдамаків, які були страчені у 18 столітті, й донині не отримали гідний пошанівок”.
За словами Анни Бойчук, питання про встановлення у Львові пам’ятника страченим гайдамакам піднімають уже давно. Ініціативна група, до якої, зокрема, входять голова Благодійного фонду збереження історико-архітектурної спадщини, архіваріус історичного архіву Іван Зварник, голова Об’єднання політв’язнів Петро Франко, звернулася до громади Львова за підписами про спорудження пам’ятника гайдамакам і зібрали 746 підписів.
Професор Ярослав Дашкевич написав звернення від Інституту української археології та джерелознавства до міського голови Львова про необхідність встановлення пам’ятного знаку на місці страти гайдамаків у 18 столітті, що збройним шляхом боролися за відновлення Української держави. Щоправда, міськрада, яку тоді очолював Зеновій Сірик, дала негативну відповідь у зв’язку з невідповідністю клопотання.
У травня 2006 році ініціативна група знову звернулася до міської ради, тепер вже до голови міста Андрія Садового, додавши нові документи. На сьогодні, як повідомила Анна Бойчук, клопотання вже розглянуло управлінні культури міста, а також постійна комісія управління архітектури і відділ охорони культурної спадщини ЛОДА, які пішли на співпрацю у створенні пам’ятника. Залишилося лише, щоб цю ініціативу на сесії підтримали депутати Львівської міської ради.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ