Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові конфлікти між мешканцями та владою хочуть залагоджувати через медіацію

Сьогодні, 20 листопада, виконавчий комітет Львівської міської ради розгляне питання про участь міської ради у проекті «Сприяння ефективному вирішенню публічно-правових спорів між громадянами та органами влади». Відповідно до цього рішення юридичне управління спільно з громадською організацією «Центр досліджень місцевого самоврядування» застосовуватимуть примирення у публічно-правових спорах, у яких задіяні виконавчі органи міської ради, – способом медіації. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів директор «Центру досліджень місцевого самоврядування» Віталій Загайний.

 Конфліктні ситуації між мешканцями та виконавчою владою вирішуватимуть шляхом примирення способом втручання третьої сторони шляхом використання альтернативних методів: медіації та примирення.

«Останніми роками люди звертаються в суди дуже часто, але це не завжди є ефективним, адже судові справи можуть тривати  кілька років. Роль медіатора в конфліктній ситуації – знайти компромісне рішення для обох сторін», - розповіла експерт Центру досліджень місцевого самоврядування Лідія Сало.

 

 ГО «Центру досліджень місцевого самоврядування» досліджував правовий аспект такого способу вирішення спорів півтори року, і, як зазначила Лідія Сало, вирішенню піддаються майже всі питання, за винятком спорів, що стосуються виборчого процесу та скасування рішень колегіального органу влади. Результат, якого очікують потенційні медіатори, суттєве зменшення судових спорів, якими нині завалені суди. 

  

Зараз юридичне управління Львівської міської ради веде 1300 судових справи, четвертина з яких – це справи адміністративного провадження. За словами начальника юридичного управління Гелена Пайонкевич найчастіше це є земельні спори. За її словами якщо міськвиконком прийме позитивне рішення, юридичне управління перегляне свої судові спори та скерує частину з них для вирішення з допомогою медіаторів.

 

Нині в Україні близько 1000 осіб пройшли тренінги медіаторів та отримали відповідні сертифікати.

 

Медіація - вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту. На відміну від формального судового чи арбітражного процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі - медіатор не приймає рішення за них.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ