Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові лікар Валіхновський розказав, як стати довгожителем

Відомий лікар Ростислав Валіхновский обрав місто Лева для старту соціального проекту – авторського семінару «100 кроків до 100 років». Перший семінар пройшов з аншлагом цими вихідними, а відкрила його відома телеведуча Соломія Вітвіцька. Про це повідомили організатори.

Лікар вважає, найбільше українці хворіють через стрес, погану екологію, неправильні харчові звички та недостатньо серйозне ставлення до власного здоров’я. Вчені з’ясували, що наше довголіття на 53% залежить від дотримання принципів здорового способу життя та харчування, ще на 21% від душевного спокою та психічного здоров’я, на 13% від наявності підтримки рідних та друзів, і лише на 7% від доходів та на 4% від рівня медичного обслуговування в країні.

«Людський організм має колосальні резерви, - каже Ростислав Валіхновский, - сучасна медицина не знає всіх секретів людського тіла. Так само сучасна медицина не знає всіх секретів довголіття. Кожному підходять свої методи оздоровлення, їжа та методики відновлення сил. Кожен з нас шляхом проб та помилок має їх шукати та відкривати для себе».

На семінарі відомого лікаря та експерта найпопулярніших телевізійних проектів про здоров’я та красу йшлося про те, як протидіяти хворобам, як привчити себе для правильного способу життя, до їжі та води, котрі не завадить здоров’ю. Чи можна залишатися молодим та здоровим без скальпеля.

«Я хірург, котрий 20 років поспіль оперує українців і бачить здебільшого приклади хвороб у термінальних стадіях, - продовжує лікар Валіхновський, - українці звертаються до лікарів, коли ситуацію вже не можна виправити. Це цукровий діабет, і атеросклероз, котрі закінчуються страшними ускладненнями такими, як інсульт чи інфаркт, пухлини гігантських розмірів, опіки та наслідки травм. Люди звикли роками жити зі страшними хворобами і не піклуються по їх діагностику та лікування. Дивлячись на таке ставлення українців до  здоров’я,  я не можу мовчати, тому вирішив створити семінар та закликати українців піклуватися про себе, займатися профілактикою, вчасною діагностикою та раннім виявленням хвороб».

Нажаль, держава сьогодні майже не займається пропагандою здорового способу життя, популяризацією спорту та активного відпочинку. Середня тривалість життя українця з року в рік стрімко падає. За останні 20 років, за оцінками експертів, рівень смертності в Україні в 2,5 рази вище, ніж в країнах Євросоюзу, а тривалість життя - на 10 років менше. У Всесвітньої організації охорони здоров'я повідомляють, що Україна посідає перше місце в Європі за кількістю серцево-судинних захворювань, також цього року Україна очолила список країн з найбільшою смертністю від забрудненого повітря. Звісно, екологію за один день нам не змінити, але від нас самих, способу нашого життя, наявності чи відсутності шкідливих звичок багато чого залежить.

На семінарі також йшлося про те, які історичні звички мають українці для того, того щоб жити не тільки довго, але й якісно. І як ми маємо ці звички використовувати аби примножувати здоров’я. Лікар Валіхновський має намір прочитати свій авторський семінар «100 кроків до 100 років» у всіх великих містах України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ