Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові лікарів навчали покроковому підключенню до системи e-Health

Сьогодні, 9 листопада 2017 року, у Львові навчали головних лікарів та адміністраторів медичних закладів первинної ланки області впровадженню електронної системи e-Health. Про це повідомила прес-служба департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Захід організований проектним офісом e-Health при МОЗ за сприяння департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА. Своїм освітнім туром проектний офіс планує охопити всі регіони України. Львів став сьомим пунктом цього туру, який відбувається за підтримки проекту EDGE, що фінансується Урядом Канади та проекту U-LEAD.

Електронна система охорони здоров’я стане обов’язковою з серпня 2018 року, але готуватися до її впровадження заклади області почали ще минулого літа. Вже сьогодні до e-Health приєдналися 13 медичних установ Львівської області.

Впровадження e-Health, насамперед, спрямоване на підвищення якості медичних послуг. Система стане основою для нової системи виплат «гроші ходять за пацієнтом»: держава платитиме певну суму за кожного пацієнта, що уклав з лікарем спеціальну угоду – декларацію. А пацієнти обиратимуть самі, послугами якого лікаря первинної медичної допомоги користуватися. Отже, e-Health дозволить ефективно витрачати державні кошти та розвивати систему охорони здоров’я. 

Навчальний семінар включав в себе кілька модулів:

1. Загальний огляд електронної системи eHealth. Етапи запуску eHealth. Верифікація;

2. Юридичний блок. Основні правові документи, що регулюють питання системи / Правова база на етапі тестової експлуатації;

3. Фінансова модель. Опис нової фінансової моделі первинної ланки. Порівняльний аналіз бюджету ПМСД в місяць на основі "червоних" і "зелених" списків пацієнтів. (Проводить Харківська Експертна Група);

4. Технічні аспекти eHealth. Ролі працівників закладу ПМСД в eHealth. Етапи впровадження eHealth в закладі ПМСД; Медичні інформаційні системи (МІС), визначення та функції, список МІС, які пройшли тестування і приєдналися до системи eHealth.

Під час семінару головні лікарі спілкувалися з розробниками – командою проектного офісу при Міністерстві охорони здоров’я – про те, якою вони б хотіли бачити систему в майбутньому. Зараз e-Health реалізується в тестовому режимі – спеціальний етап для виявлення та усунення максимуму недоліків.

«Зворотній зв’язок допомагає робити e-Health кращим, практичнішим, тому запитання, знання та досвід лікарів для нас – на вагу золота», - зазначила Світлана Котляревська, керівник напрямку роз’яснень e-Health.

Лікарів навчали покроковому підключенню до системи e-Health: вибір МІС (медична інформаційна система), реєстрація лікаря та реєстрація Декларації. 

Також в рамках семінару відбувся прес-брифінг.

«Якщо ми говоримо про e-Health, як інструмент для реалізації реформи, в першу чергу ми маємо на увазі реалізацію системи «Гроші йдуть за пацієнтом». Кожен пацієнт буде мати право вільно обирати лікаря в будь-якому регіоні України, не залежно від місця реєстрації. Якщо пацієнт проживає в одному регіоні, а приїхав до іншого, то має право підписати декларацію з іншим лікарем. З моменту підписання декларації цей лікар отримуватиме оплату за нового пацієнта», - Світлана Котляревська.

У своєму виступі директор департаменту ОЗ Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак зазначила наступне: «Львівщина вже має певний досвід у цьому напрямку. Нещодавно побувавши з делегацією головних лікарів Львівщини в Хорватії, мали можливість побачити як в них працює e-Health. Протягом 10 років вони облаштовували свою дуже ефективну систему. В нас стільки часу немає. Ми в області активно працюємо, є вже перші здобутки в рамках обласної програми «Електронна Львівщина». Це впровадження електронної медичної документації та електронної картки пацієнта. Зараз підключаємо до мережі інтернет усі сільські лікарські амбулаторії. Сьогодні, завдяки обласному бюджету та субпроекту Світового Банку, вже поставлено 202 комп’ютери, а до кінця року будуть підключені ще 70 амбулаторій та всі жіночі консультації, які знаходяться в області. Це є фрагменти, які формують загальну мережу, але бракує національно-об’єднаного компоненту та стандартизованих підходів. Ми переконані, що лише чітко сформована система, яка насамперед орієнтована на пацієнта, дасть змогу отримати якісну, швидку і своєчасну медичну допомогу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ