Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові мешкає понад 1 200 незрячих

Щорічно 13 листопада громадськість відзначає Міжнародний день незрячих, метою якого є сигналізувати суспільству, що поруч з нами живуть люди, яких завжди оточує темрява, які потребують нашої підтримки й розуміння. Станом на 1 листопада у Львові на обліку в управлінні соціального захисту перебуває 1 241 незряча особа І і ІІ групи інвалідності (з яких 849 І група), повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Відповідно, міська влада не може бути осторонь потреб цих львів’ян й політика підтримки міста провадиться з урахуванням принципів системності й адресності.

«Місто веде соціальну підтримку за кількома напрямами: надання системних гарантій (пільги, муніципальні субсидії); підтримка ініціатив громадських організацій незрячих (соціально-культурні проекти, спільне проведення заходів); виплати з нагоди державних, релігійних чи інших тематичних днів», - каже начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталя Федорович.

Станом на початок листопада поточного року в управлінні соціального захисту обліковано 839 отримувачів пільг при оплаті за ЖКП серед львів’ян з І і ІІ групою інвалідності по зору. З початку року профінансовано надання цих пільг на суму понад 570 тис. грн. Окрім того, 57 сімей, в яких проживають громадяни з інвалідністю по зору, отримали від міста муніципальної субсидії на суму 37 тис. грн.  (муніципальну субсидію надають за умови призначення державної субсидії з урахуванням пільг).

«Цьогоріч за підтримки управління соціального захисту львівська територіальна первинна організація УТОС та львівська обласна організація УТОС реалізували 2 соціально-культурних проекти на загальну суму дофінансування з бюджету міста - 20 тис. грн. А в рамках Календарного плану заходів управління соціального захисту на 2013 р. проведено заходи по святкуванню 80 річниці створення Українського товариства сліпих та урочисте відзначення Міжнародного Дня Білої тростини. Важливо доповнити, що цього року нам вдалось, об’єднавши зусилля благодійників, відремонтувати вбиральні будинку культури Львівського УВО УТОС, за що ми їм дуже вдячні», -  каже начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталя Федорович.

Варто нагадати, що з нагоди відзначення Міжнародного дня Білої тростини з коштів бюджету міста управління соціального захист закупило і роздало 553 продуктових набори незрячим УТОСу, а також 50 незрячих отримали по 500 грн. одноразової грошової допомоги згідно підписаного розпорядження львівського міського голови.

«Темрява – це невідомість, в яку занурено життя незрячих. Ця невідомість рухає нас в перед, дає стимул до життя, його пізнання, й прояву своїх здібностей через творчість, роботу. Нам важливо відчувати розуміння й підтримку в наших починаннях, які слугують водночас елементом життєвої самореалізації», - каже керівник Львівського обласного осередку УТОС Любов Кукуруза.

Довідка

В Україні проживає близько 65 тис. незрячих осіб. У світі кількість наближена до 314 млн. осіб, що мають порушення зору, викликані різними причинами, з яких 45 млн. є сліпими. Дітей віком до 15 років за різними оцінками налічується 1,4 млн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ