Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові мешканців гуртожитку виганяють на вулицю: сидять без світла та газу

Вчора, 29 вересня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутат від фракції ВО «Свобода» Василь Горон звернувся до прокурора Львова щодо ситуації навколо гуртожитку на вул. Таджицька, 19, де власник створив нелюдські умови проживання для мешканців. Про це повідомила прес-служба Львівського міського осередку ВО "Свобода".

Як повідомив Василь Горон, до нього звернулися мешканці гуртожитку №2, що на вулиці Таджицька,19 з інформацією про те, що їх намагаються висилити з помешкань.

«Власником гуртожитку є Міністерство освіти і науки України та перебуває в оперативному управлінні Львівського державного університету фізичної культури. Багато мешканців проживають в гуртожитку десять-двадцять років на законних підставах і згідно Типових угод про компенсацію комунальних послуг та фактичних витрат на утримання приміщень, своєчасно оплачують за житлово-комунальні послуги. Проте керівництво університету неодноразово намагалося виселити їх без надання іншого житла. Зокрема, зараз мешканцям не надають жодні комунальні послуги, в будинку припинено енерго- і газопостачання.», – повідомив Василь Горон.

За словами депутата, ще 2001 року тодішній проректор з господарської роботи намагався висилити мешканців з гуртожитку.

«Так званий «марафон виселення» розпочав 2001 року тодішній проректор з господарської роботи, мотивуючи свої дії потребою поселення в гуртожитку працівників та студентів Університету. 1991 року з гуртожитку № 2, що на вул. Таджицька, 19 виселили всіх студентів, а кімнати гуртожитку здавали в оренду. У своєму зверненні мешканці гуртожитку згадують, що завідувач гуртожитку Пристай Марія Григорівна повідомила, що вже виготовлено документацію для реконструкції та переобладнання гуртожитку в блокову систему (квартири), та згодом його передадуть військовим. Як стало відомо, все це зроблено без відома Міністерства освіти і науки України та керівництва Університету. Мешканців примусово виселили та впродовж місяця в гуртожиток заселили нових мешканців, які не були ні працівниками, ні студентами Університету. Мешканці також наголошують, що гуртожитки на вул. Таджицька,19 та вул. Пасічна,64а, можливо, й мають статус «студентського», але їх здають в оренду для різних категорій мешканців. Так на вул. Пасічна, 64а до 2001 року окремі приміщення гуртожитку здавали в оренду для єврейської школи, не зважаючи на заборону використовувати приміщення студентських гуртожитків під оренду для потреб установ та організацій», – зазначив свободівець.

В 2005 та 2007 роках тодішній проректор з господарської роботи знову ж таки намагався виселити мешканців з гуртожитку.

«В 2005 та 2007 роках проректор з господарської роботи видав нове розпорядження про виселення людей, мотивуючи це знову ж таки потребою університету у забезпеченні житлом своїх працівників та студентів. Проте на місце виселених людей кожного разу заселяли не студентів та не працівників Університету. 2009 року всі угоди з мешканцями переуклали і зазначили термін дії угоди, якого раніше не було. Весною цього року люди черговий раз повідомили про виселення, проте цього разу окремі особи вирішили захистити своє право на проживання в судовому порядку. Проте, незважаючи на ухвалу Галицького районного суду про забезпечення позову, завдяки якій суд заборонив Львівському державному університету фізичної культури виселяти мешканців гуртожитку та погіршувати умови проживання людей, в гуртожитку нічого не змінилося», – додав депутат.

Зважаючи на таку складну ситуацію, Василь Горон звернувся до прокурора Львова з проханням вивчити наведені у зверненні мешканців факти та вжити необхідних заходів.

«Першочергове завдання влади - забезпечити належні умови проживання людям, які десятки років мешкають у цьому гуртожитку та захистити їхні права на житло. Зважаючи на нелюдські умови проживання мешканців гуртожитку та постійний психологічний тиск зі сторони керівництва університету, це питання розглядатимуть на засіданні спеціально створеної тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради із залученням представників прокуратури, Головного управління освіти і науки та управління з питань фізкультури і спорту облдержадміністрації, у співпідпорядкування яких знаходиться ЛДУФ, щоб згодом звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо надання гуртожитку статусу «для проживання сімей» та вивчення можливості передачі його із державної у комунальну власність м. Львова», - заявив Василь Горон.

Слід також зазначити, що віднедавна Василя Горона долучено до роботи тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради з розв’язання проблемних питань забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків та сприяння дотриманню житлового законодавства суб’єктами підприємництва. Зараз тривають переговори із власниками гуртожитків на території Львова про передачу цих об’єктів у власність територіальної громади міста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ