Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові може з’явитися музей «Територія терору»

Незабаром у Львові може з’явитися ще один музей – просто неба, зі статусом міжнародного – «Територія терору». Його композиції розповідатимуть про злочини тоталітарних режимів, що в період від 1917 по 1955 роки приходили до влади у Львові.

До території, на якій планують розмістити меморіальний музей тоталітарних режимів, за словами одного з авторів проекту Тараса Чолія, свого часу розміщувалась колишня пересильна тюрма №25, також функціонувало львівське гетто, третє за кількістю вбитих в Європі євреїв.

Окрім інформаційних стендів, тут постане «Стіна пам’яті» з викарбуваними на гранітних плитах прізвищами людей, мешканців Львова та Західної України, що пройшли через «пересильну тюрму» або були закатовані. Буде відтворено вагони-«телятники», що використовувалися для вивозу людей у концтабори, бараки, сторожові вишки, а також фрагмент залізної дороги – символи насильницького переміщення.

Музей вузькою смугою протягнеться вздовж пр. Чорновола і забере 0,5 га. Він буде поділений на зони із оригінальною подачею інформації та архітектурним вирішенням. Як зауважив архітектор проекту Остап Гром, з автентичних будівель до проекту не потрапило жодної, тому історичний комплекс відбудують на порожньому місці.

При цьому не буде жодного акценту щодо національності закатованих. «Мета музею – вивчити новітню історію українського, польського, єврейського народів, оприлюднити ті архівні матеріали, зміст яких досі маловідомий. Зрештою донести історичну правду до суспільства», – наголосив Т. Чолій.

Таких музеїв, запевнив Чолій, в Україні ще нема.

Ділянка, де мають збудувати комплекс, є комунальною власністю міста. Зараз там працює автостоянка. Договір оренди з її власниками завершується у 2014 р.

Архітектор Гром каже, що загалом навколишній квартал не має функціонально виразних деталей з погляду архітектури, тому історично-інформаційний осередок достатньо легко в нього впишеться.

Щодо коштів, то зі слів Чолія, на реалізацію задуму їх треба небагато. Точна сума буде відома після підготовки проектно-кошторисної документації, а саме 1 серпня цього року. Водночас Чолій має намір звернутися до міжнародних фондів з проханням фінансово сприяти будівництву меморіального комплексу «Території терору».

Отож, під час засідання виконкому Львівської міської ради сьогодні, 30 квітня, було погоджено концепцію Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія терору».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ