Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові балкон у будинку-пам’ятці архітектури реставрують за 1 млн. 300 тис. грн.

Більше як місяць тому розпочалися роботи з реставрації наріжного балкону (наріжника) в будинку-пам’ятці архітектури на вул. Генерала Чупринки, 50-52. Вартість робіт 1 млн. 300 тис. грн, - прес-служба Львівської міської ради.

Роботи виконує підрядна організації ПП «Оберіг-Груп» на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР. 

«Будинок на вул. Генерала Чупринки, 50-52 будувався від 1901 до 1907 року, за проектом архітектора Юзефа Сосновського. Це фактично два будинки під номерами 50 і 52. Вони мають два різних входи. Юзеф Сосновський будував будинок для себе. У ньому він мешкав певний час, пізніше продав його відомому львівському колекціонеру-бібліофілу Бесядецькому.

Оскільки архітектор будував його для себе, то докладав усіх зусиль, щоб зробити його незвичним. Сосновський використав усі сучасні на той час техніки і матеріали. На горі будинку є велика тераса і там був басейн. Будівельні матеріали, які використовували, були найновіші. Зокрема на цьому наріжнику використаний романцемент. Також Сосновський придумав розфарбувати розписами зовнішні склепіння, які є на балконі», - розповідає Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

За її словами, найбільше на наріжнику в будинку на вул. Генерала Чупринки, 50-52 постраждали елементи склепіння, на яких були розписи: частина їх зовсім втрачена.

Зараз реставратори працюють зі стовпами, в середині яких була арматура. Арматура поржавіла і штучний камінь почав відпадати. Ще кілька років і місто могло б втратили цей наріжник.

Складність робіт на цьому об’єкті підтвердив Віктор Проданчук, директор підрядної організації ПП «Оберіг-Груп»

«Об’єкт є дуже складним. Коли ми розпочали роботи і почали знімати штукатурку, то побачили «мільйон» тріщин, багато кусків повідвалювалося. Тому, зрозуміло, що цей об’єкт буде перехідним, напевно аж до літа.

Роботи вже зроблені на 20%. Зараз відчищуємо усі елементи зі штучного каменю, відчищуємо усю ліпнину. Ковалі зняли метал і займаються ним в кузні: відчищають і доповнюють тими елементами, яких нема. Тобто зараз ідуть відчищувально-відновлювальні роботи», - наголосив Віктор Проданчук.

Як доповнив Андрій Федоришин, реставратор по каменю, етап розчисток вже закінчується. Також триває стабілізація тих конструкцій, які залишилися вцілілими, та виготовлення втрачених елементів, які ще цього року планують встановлювати на балконі.

Історична довідка:

Окрасою вулиці Генерала Чупринки є будівля номером 50-52. Дві номерні частини будувались у два етапи. Один будинок призначався для здачі в найм, а другий - на кшталт середньовічного замку з фігурою лева в городці, спроектував для себе відомий архітектор і будівельник Юзеф Сосновський.

Перший будинок № 50 збудували в 1900-1901. Він повністю виходить своїм фасадом на вул. Генерала Чупринки. Другий - № 52 із наріжною вежею та бічним фасадом виходить на вулицю Івана Левинського, його збудовано в 1907 році. Сосновський проживав якийсь час у цьому будинку-замку, а потім продав його відомому львівському колекціонеру-бібліофілу Бесядецькому. Тому часто цей будинок Сосновського називають палацом Бесядецьких. Будівля збудована в псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ