Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові обговорили проблеми орфанних хворих

Вчора, 25 травня, у Львові відбувся круглий стіл на тему «Чому варто говорити про рідкісні захворювання? Ситуація з діагностикою та лікуванням пацієнтів з орфанними захворюваннями в західних областях України», ініційований Громадською спілкою «Орфанні захворювання України». Мета заходу – об’єднати експертів, органи державної влади, пацієнтські організації та соціально-відповідальний бізнес для вирішення проблем лікування рідкісних хвороб в Україні, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

У публічному обговоренні труднощів діагностики орфанних хвороб і доступу до лікування взяли участь експерти Інституту спадкової патології НАМН України, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, керівники департаментів охорони здоров’я Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей, представники пацієнтських організацій та пацієнти,.

У світі відомо про 8 тисяч рідкісних (орфанних) захворювань. 80% орфанних хвороб мають генетичну природу і вражають людину у дитячому віці. Термін «орфанні захворювання» означає хвороби, що діагностуються не частіше, ніж в 1 випадку на 2 000 осіб.

Розпочала круглий стіл Тетяна Кулеша, голова Ради Громадської спілки «Орфанні захворювання України»: «Згідно з законодавством України всі орфанні пацієнти мають отримувати належну допомогу незалежно від віку. Не можна розпочати лікування і в певний момент просто зупинити його. Ми дуже вдячні надійному партнеру – Санофі Джензайм, який привертає увагу до проблем пацієнтів з рідкісними захворюваннями в Україні і надає безкоштовно лікарські засоби 7 пацієнтам із західних областей України, а також департаменту охорони здоров’я ЛОДА за підтримку та належну співпрацю з нами. Попри проблеми хочу наголосити, що тільки конструктивний діалог між пацієнтом, лікарем та чиновником забезпечить позитивний результат».

Ірина Микичак, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, повідомила, що Львівською обласною радою затверджено Програму на 2017 рік «Забезпечення дітей-інвалідів та дітей з важкими інтоксикаціями медичними препаратами, виробами медичного призначення та дезінтоксикаційною терапією на 2017-2020 роки» з фінансовим забезпечення 22 022,3 тис. гривень. «Таким чином, Львівська область стала чи не однією з перших, що почала забезпечувати пацієнтів життєво необхідними препаратами. Програма передбачає надання медичної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, забезпечення дітей продуктами лікувального харчування, забезпечення дітей хворих на муковісцидоз, на первинні імунодефіцити, на важкий ювеніальний ревматоїдний артрит. Спільно з Інститутом спадкової патології НАМН України департамент охорони здоров’я напрацював концепцію по веденню пацієнтів з орфанною патологією». 

Пацієнти-учасники круглого столу наголосили на важливості ранньої діагностики, яка дає можливість зменшити дози препаратів, що в свою чергу продовжує життя хворого. Оскільки пацієнтів з рідкісними захворюваннями вкрай мало, а їхнє лікування – досить вартісне, то згідно зі світовою практикою забезпечення препаратів для хворих є обов'язком держави. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ