Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові перевірять пісок на дитячих майданчиках: кишать паразитами

У зв’язку з тим, що за останні роки реєструється захворюваность на токсокароз серед населення Львівської області ( 2015 рік – 21 випадок ; 2016 рік – 16 випадків, поточний період 2017 року вже 9 випадків), фахівцями паразитологічної лабораторії ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” заплановано та розпочато проведення моніторингу грунту-піску на дитячих майданчиках паркових зон м. Львова. Про це повідомили у названому Центрі.

 В травні моніторинговими дослідженнями були охоплені три паркові зони, а саме парк «Левандівський», парк «Личаківський», лісопарк «Погулянка». За результатами досліджень в парку «Левандівський» та лісопарку «Погулянка» виявлено забруднення грунту збудниками паразитарних захворювань ( з 15 відібраних проб, у двох виявлені яйця токсокар).

Токсокароз — геогельмінтоз, основним джерелом хвороби є собаки (рідше коти), які забруднюють ґрунт яйцями токсокар. Значна чисельність собак у місті, а також порушення власниками правил їх утримання та відсутність заходів знезараження екскрементів тварин призводить до масової циркуляції збудника у навколишньому середовищі. Найчастіше заражаються діти підчас ігор в піску або контакту із собакою.

Симптоми хвороби проявляються лихоманкою, ураженням легенів (бронхіти, пневмонії, астматичний стан) , печінки. У дітей спостерігаються приступи нічного кашлю, ядуха, астматичне дихання., підвищена дратівливість, поганий сон. У деяких людей токсокароз протікає з ознаками кишкової інфекції – болі в животі, блювота, пронос, метеоризм.

Профілактика токсокарозу є комплексною медико-ветеринарною проблемою, яка передбачає дотримання елементарних правил особистої гігієни, в т.ч. при контакті із будь-якими тваринами, надто собаками та обов’язкове обстеження (1 раз на рік) і дегельмінтизацію власних собак. Собак належить виводити на прогулянку в спеціально відведені місця, де не граються діти. Треба уникати контакту домашніх тварин зі їхніми бездоглядними «співродичами», від яких вони часто заражаються токсокарами та іншими небезпечними для них та людини захворюваннями. Необхідний захист ігрових дитячих майданчиків, парків, скверів від доступу тварин; використання природних факторів оздоровлення грунту - відкриті сонячні промені, періодична його заміна, особливо піску у пісочницях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ