Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові під загрозою зникнення ще одна пам’ятка – вілла «Подолянка»?

Сьогодні, 7 грудня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати затвердили гр. Устіновій Н. Ю. технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надання земельної ділянки на вул. Генерала Т. Чупринки, 96. «За» проголосувало 48 депутатів, передає кореспондент Гал-інфо.

Під час обговорення депутат Тарас Чолій попросив депутатів голосувати проти цього.

«Громадянка викупила будинок, а це пам’ятка архітектури місцевого значення, відома вілла «Подолянка» зведена за проектом українського архітектора Михайла Ковальчука. Віллу звели перед Першою світовою війною і вона є яскравим прикладом українського стилю архітектури Львова . Ця особа, очевидно, має підписаний охоронний договір із управлінням охорони історичного середовища, який, напевно, ніхто не контролює і свідомо, багато років доводить віллу до руйнацію. Існують побоювання, що знайдеться архітектор, який видасть нові містобудівні умови на реконструкцію з надбудовою та прибудовою і ми втратимо цей прекрасний зразок української архітектури», - сказав Тарас Чолій.

Він попросив не голосувати поки за це питання до того часу, поки управління охорони історичного середовища не розбереться, як воно буде пильнувати за дотриманням охоронного договору.

Натомість голова профільної комісії Юрій Моравецький закликав це питання підтримати.

«Вілла потребує ремонту. Підпірна стінка потребує ремонту та удосконалення. Думаю, що управління охорони історичного середовища і я прослідкую, щоб там не було забудови на цьому місці», - сказав він.

Відтак депутати питання підтримали.

Як сказано у пояснювальній записці, йдеться про земельну ділянку у Франківському районі на вул. Генерала Т.Чупринки, 96   площею 0,0719 га. Категорія землі: відповідно до земельно-кадастрових даних - землі житлової та громадської забудови.

Ухвала дозволить громадянці Устіновій Н.Ю.затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), подати на затвердження міській раді та в подальшому укласти договір оренди землі і здійснювати оренду плату за землю.

Орієнтовний розмір орендної плати: 96 тис.грн./рік.

Довідка.

Вілла «Подолянка» була приватною віллою Михайла Ковальчука – відомого львівського архітектора, реставратора та скульптора українського походження. Архітектор спорудив її за власним проектом у 1907–1908 рр. Вілла є зразком українського національного стилю в архітектурі Львова поч. XX ст.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ