Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові почали збирати спогади свідків нацистського та комуністичного режимів

Українська організація «Західноукраїнський центр історичних досліджень» приєдналась до проекту «Пам'ять народу», який збирає спогади свідків нацистського та комуністичного режимів, – повідомив сьогодні, 11 листопада, голова «Західноукраїнського центру історичних досліджень» Тарас Чолій.

Цифровий архів спогадів «Пам'ять народу» створили в 2008 році три чеські організації: товариство Post Bellum, Чеське радіо та Інститут дослідження тоталітарних режимів.

Нині в архіві опубліковано понад тисячу спогадів свідків з України, Чехії, Германії, Болгарії, Польщі, Угорщини та інших країн. Йдеться про спогади ветеранів Другої Світової війни, представників чехословацького визвольного руху 1939-1945 рр.., Жертв голокосту, політичних ув'язнених п'ятдесятих років, але також і посадових осіб влади, що була - агентів КДБ, НКВД, СТБ (чехословацькі органи держбезпеки), політичних діячів і інших.

З 2008 року до проекту Пам'ять народу приєднуються десятки проектів зі всієї Європи.

«Ми хочемо за допомогою відомостей, наданих нам свідками та інших історичних джерел, пізнати суть тоталітарних режимів 20 століття. Нацизму і комунізму. Ми досліджуємо феномени, що супроводжували режими минулого століття. Ми складаємо мозаїку спогадів тисяч окремих особистостей, які опинилися в критичній ситуації, яким є що розповісти і вони готові поділитися цим», – повідомила координатор проекту від Чеського радіо Лєнка Копрживова.

Також вона додала, що читати архів можна 9 мовами. Наразі сторінки українською ще перекладають.

Адреса цифрового архіву спогадів www.memoryofnation.eu .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ