Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові почнуть перекривати ґонтом головну окрасу «Шевченківського гаю»

У Львові митці збирають кошти на перекриття ґонтом головного храму Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ. Дерев’яна церква Святої Софії – Премудрості Божої є першим експонатом і головною окрасою Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові, відомого в народі як «Шевченківський гай», передає Гал-інфо.
Фото о. Юстина Бойка.

На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук монах-студит Юрій Бойко повідомив, що 9 жовтня він передав керівництву музею першу частину коштів на придбання коленого ґонту з Гуцульщини – 45 тис. грн.

«Приємна новина. Сповіщаю усіх, що завдяки старанням Оленки Білоус та львівської спільноти художників почався активний сезон по збору коштів на перекриття ґонтом центрального храму Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ. Церква Святої Софії – Премудрості Божої була перенесена до Львова з с. Кривки та освячена праведним митрополитом Андреєм Шептицьким 7 липня 1931 року.

Найближчим часом на ІІ сезоні «Молитви до митрополита» ми озвучимо імена тих художників та меценатів, завдяки яким є можливою реалізація задуму відновлення спадщини Шептицьких. Хто ще має бажання приєднатися до доброї справи, будемо вдячні! Благослови усіх, Боже!», - написав отець Юстин Бойко.

Монахи купили 30 тис. штук ґонту для порятунку церкви в "Шевченківському гаю"

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, з ініціативи тогочасного отця-настоятеля Лаври о. Юрія Бойка вже врятували від руйнування одну із церков музею - старовинну церкву св. Архистратига Михаїла з с. Тисовець (1863 року). У березні цього року у музей привезли 30 тис. штук колотого ґонту, яку придбали монахи-студити Свято-Іванівської Лаври УГКЦ.  

У Львові відновили монаший цвинтар, закладений Андреєм Шептицьким

Окрім того, монахи відновили монарший цвинтар. 2 квітня відбулося освячення каплиці та оновленого монастирського цвинтаря Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ, яка розміщена на території Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові. Освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Львівської Архиєпархії УГКЦ Ігор Возньяк.

Нагадаємо, як вже розповідало Гал-інфо, 24 вересня 1930 році митрополит Андрей Шептицький заклав на території Лаври монаший цвинтар. На це навіть є офіційна грамота митрополита.

71 рік мовчання. У Львові залунала молитва в каплиці, яку «совіти» намагалися знищити

Також, як повідомляло Гал-інфо, монахи власними силами відновлюють унікальні розписи на стінах монастирської каплиці. 1 травня, у адміністративному приміщенні Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького звершили чин освячення монастирської каплиці Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ.

Свого часу радянська влада зробила все можливе, аби знищити на території Музею засновану братами Шептицькими Лавру, а відтак каплицю віддали під адміністративне приміщення. Тривалий час там лежали музейні експонати.

Довідка:

Згідно з архівними документами, які отець Юстин Бойко віднайшов в Україні та Римі, випливає що Митрополит Андрей Шептицький, який заснував Свято-Іванівську Лавру, мав кілька задумів. Перше – придбати землю під заснування  Лаври, а це багато церков і монастирів.

Митрополит хотів почати формувати музей просто неба, тому церкву не будували, хоч і мали можливість, а перенесли дерев’яну церкву з с. Кривки Турківського району. Під час перенесення церкву перепосвятили. Раніше вона називалася Св. Миколая, а після перенесення 7 липня 1931 року її назвали церквою Софії - Премудрості Божої. У своєму слові Митрополит Андрей сказав: «Таким чином я хочу хоча б духовно поєднати Україну – Захід і Схід».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ