Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові покажуть Вощатинський іконостас Йова Кондзелевича

Завтра, 18 травня, у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові відбудеться відкриття виставки з нагоди святкування 350-річчя з дня народження видатного українського іконописця Йова Кондзелевича, на якій вперше презентують відреставрований Вощатинський іконостас. Про це сьогодні, 17 травня, під час прес-конференції розповіла заступник з наукової роботи Національного музею ім. А. Шептицького Оксана Біла.

«З нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв та з нагоди 350-річчя з дня народження видатного українського іконописця Йова Кондзелевича вперше буде відкритий ще один його іконописний шедевр - Вощатинський іконостас», - наголосила Оксана Біла.

Вона наголосила, що ця пам’ятка була незнаною для шанувальників мистецтва та для науковців.

За словами Оксани Білої, іконостас був представлений в експозиції лише окремими фрагментами, а тепер, після реставрації, він перебуватиме цілісно в експозиції музею.

«Іконостас потрапив до нашої збірки у 1962 році, проте в експозиції музею до цього часу була представлена лише окремими фрагментами», - розповіла вона.

Нагадаємо, як повідомила раніше в інтерв’ю Гал-інфо завідувач відділу давньоукраїнського мистецтва Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Марія Гелитович, в процесі реставрації під верхнім пізнішим шаром виявили ікону, виконану Йовом Кондзелевичем.

«Ми відкрили багато цікавого, адже деякі ікони були під пізнішим малюнком, не його руки, а орієнтовно від ХІХ ст. В іконостасі була композиція Бог-Отець. Видно було що це реміснича, не професійна робота. Ми мали сумніви, як виставити цю роботу поруч із роботами Йова Кондзелевича. Реставратори зняли верхній шар, адже він не мав ніякої мистецької вартості, і під ним виявилася ікона Богородиці з ангелами, виконана Кондзелевичем. Вона мала певні втрати, тому, напевно, її свого часу і перемалювали, але вона високого мистецького рівня. Отож, іконостас буде виставлений на Міжнародний день музеїв 18 травня», - розповіла Марія Гелитович.

Нагадаємо, що у Національному музеї постійно в експозиції перебуває Богородчанський іконостас 1698-1705 років.

Вощатинський іконостас є пізнішою роботою іконописця і датується 1722 р. Іконостас створили для Загорівського монастиря в с. Вощатин, Волинь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ