Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові померла остання учасниця «Процесу 59»

Як повідомив директор музею «Територія Терору» Тасар Чолій, вчора на 90-му році життя відійшла Ольга Заболотська (Попадин) – остання учасниця «Процесу 59». Громада міста висловлює співчуття усій родині, близьким та знайомим. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Громада міста має багатьох героїв, які своєю важкою працею, своїм життя вершили долю нашого міста та нашої держави. Львову поталанило, що з нами була Ольга Заболотська (Попадин). Такі люди – це камертони, провідники. Ми сумуємо з усією родиною з приводу втрати», - зазначає міський голова Львова Андрій Садовий.

Поховання відбудеться 1 вересня на Личаківському цвинтарі (поле №42) приблизно о 13.30 год.

Ольга Заболотська (Попадин) народилася 25 лютого 1923 р. у м. Львові. Навчалася у «Рідній школі» ім. Короля Данила та ім. Т. Шевченка. Згодом вступила у торгівельну гімназію, де навчалася до приходу радянської влади.

З 1939 р. – член Юнацтва ОУН. Проводила вишкіл для молодших членів організації. Після приходу більшовиків у 1939 р. продовжувала свою діяльність в ОУН. 19 вересня 1940 р. у результаті «Процесу 59-ти» заарештована. Перебувала під слідством у Замарстинівській тюрмі. 15 січня 1941 р. засуджена Львівським обласним судом на 10 років ув'язнення за діяльність в ОУН. Через неповноліття термін зменшили до 5 років ув’язнення і 3 років заслання. У 1941 р. перебувала в тюрмі «Бриґідки». З приходом німецької армії їй вдалось визволитись з тюрми. Під час німецької окупації вступила в школу суспільної опіки та продовжувала діяльність в ОУН.

У 1946 р. екстерном отримала атестат зрілості середньої школи й була зарахована до Львівського торгово-економічного інституту. Після закінчення інституту в 1950 р. вдруге заарештована та відправлена в тюрму «на Лонцького» (тут утримувалась 9 місяців). Без суду відправлена в табір у Мордовії. Після амністії у 1953 р. повернулася до Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ