Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові представили збірку для дітей про Голодомор

Вчора, 28 листопада, у Львові у книгарні «Є» відбулася презентація збірки художніх творів для дітей про Голодомор «Зернятко надії». Наше місто стало четвертим, де презентували цю книгу, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Ознайомитися з книгою мали змогу жителі Тернополя, Івано-Франківська та Києва.

«Ідея створення такої збірки виникла, коли до 75-ліття великої трагедії журнал «Крилаті» вирішив присвятити номер цій події. Однак перед редакторами постала проблема: в нас не було достатньої кількості творів для дітей, які в доступній формі, щоб не травмувати дитячу психіку, розповіли б про ці трагічні часи. А потреба розповісти про це дітям вже назріла. Відтак, за цей час Людмила Юрченко, яка виступила упорядницею збірки, звернулася до відомих дитячих авторів з проханням їй допомогти. Спільними зусиллями і з’явилася на світ ця збірка», - розповіли упорядники книги.

Сама книжка невелика за об’ємом і складається з двох частин. Перша половина призначена для дітей дошкільного віку, друга – для молодшого шкільного віку. Їм передує стаття «Як читати цю книгу». Перед кожною розповіддю подано прислів’я чи приказку про хліб.

Загалом авторами оповідань, казок, віршів виступили поети та письменники зі всієї України.

Львівська міська рада активно підтримала видання цієї книги у видавництві «Свічадо». Як зазначив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, на це було три причини.

«Перша з них це те, що ми і досі не можемо говорити, що нашу історію «перекручували», адже її і досі намагаються інтерпретувати так, як кому заманеться, часом спотворюючи справжні історичні дані. Другою причиною є те, що і львівські школи та садочки зіштовхнулися з проблемою якісного висвітлення цієї проблеми для дітей. Тому місто максимально посприяло їм. Третя причина: місто протягом довгого часу підтримує україномовне книговидання, виділяючи кошти з міського бюджету на вихід книжок. І коли цю книгу подали на конкурс, нікого з членів комісії не виникло сумніву щодо її потрібності», - додав Василь Косів.

Книжка отримали гриф від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту «Схвалено для використання в загальноосвітніх навчальних закладах».

Як запевнив генеральний директор видавництва «Свічадо» Богдан Трояновський, книжку потрібно було видати, адже тема Голодомору є дуже складною, особливо для дітей.

«Тема тяжка і болюча, але водночас є дуже важливою у формуванні історичної пам’яті. Оскільки дитяча психіка особливо вразлива. Важливо так висвітлювати трагічні події, аби маленькі читачі без агресивних сцен і натуралістичних подробиць могли відкривати для себе непрості сторінки нашої історії», - додав Богдан Трояновський.

Згодом ця збірка буде представлена і за кордоном. Люблінський католицький університет першим зголосився прийняти презентацію книги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ