Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували фільм про активних жінок Майдану

В Українському католицькому університеті відбулася презентація проекту Ms. Майдан – 40 відеонарисів про активних жінок Майдану, мета якого показати героїчність українських жінок і їх невід’ємну роль у творенні нової України. Повідомили у Відділі інформації та маркетингу Українського католицького університету

«Під час Майдану відчувалося, як жінки емоційно захоплювалися чоловіками. Пошановані жінкою, вони не могли відступити, а жінки, відчуваючи увагу, не переставали креативити», – зазначив співавтор проекту Петро Дідула під час презентації 40 відеонарисів про активних жінок Майдану в УКУ.

За його словами, цей проект покликаний привернути увагу до ініціативних жінок та показати, наскільки злагоджена співпраця між чоловіком та жінкою помножує результат спільної справи. Режисери фільму – Петро Дідула та Ольга Онишко. Відеонариси про жінок можна знайти на сторінці проекту. 

Революція розгорілася якраз тоді, коли команда продумувала сценарій до фільму про жінок українського підпілля. Це стало своєрідним витком ще однієї ідеї – зняти фільм про жінок Майдану. Спочатку планували знімати історії про жінок по обидві сторони протистояння – Майдану і Антимайдану, щоб показати, що категоричних відмінностей між жінками і їхніми мотивами не існує. Але спілкування з представницями другого фронту мало досить пародійний характер і не підтвердило очікувань. 40 відеонарисів – це лише 2/3 з усього відзнятого матеріалу, тому даний проект продовжуватиметься.

«Проект не є цілісним відображенням усіх жінок Майдану, а лише частинкою, – уточнює оператор і режисер фільму Петро Дідула. – Ми відбирали героїнь за порадами багатьох людей. Це була така собі рулетка. Були випадки, коли з перших же слів розуміли, що людина не потрапить до кадру, бо поводить себе як акторка і надто нав’язується».  

Науковець та журналіст Світлана Одинець продумувала запитання та допомагала брати інтерв’ю. За її спостереженнями, після Майдану багато стереотипів втратили свою силу: «Найбільший виклик для нас – зберегти різноманітність і бути єдиними. Ми можемо значно більше, ніж може здаватися на основі стереотипів. Але дуже часто ми залишаємося в старих схемах. Нам усім треба зберігати смирення, яке нам дав Майдан, і водночас не боятися називати себе, ким ми є».

Серед героїнь – жінки різних професій і віку. Частина з них продовжила відстоювати ідеї революції під час війни на сході України.

Одна з героїнь відеонарисів – Тетяна Гладишева ще під час війни працювала головною медсестрою в міській лікарні м. Дебальцеве Донецької області.

Допомогла не одному пораненому бійцю. Пізніше переїхала як переселенка в село Татарів Івано-Франківської області. Каже, втратила родинні зв’язки через розбіжності в ставленні до самопроголошених республік. «Я не хочу більше туди повертатися. Замість того, щоб йти вперед, ці люди живуть минулим і свідомо скочуються назад. У школах святкують день прапора ДНР і ЛНР, відновлюють піонерство. Туди дорога мені закрита. Хочу жити в здоровому і цивілізованому оточенні», – розповідає жінка під час презентації.

Кожен геройський вчинок жінки коштує більше ніж прояв героїзму для чоловіка, вважає голова Союзу українок Америки Маріанна Заяць.

«Україна наповнена проявами жіночого героїзму. У всі часи жінки ставали мужньо біля чоловіків і твердо протистояли ворожим атакам. Сьогодні ми зробили важливу справу, відкривши в УКУ жіночі студії. Ми горді і щасливі, що можемо допомогти українським жінкам і проявити свої Богом дані таланти та зробити жінку щасливою в усіх аспектах життя», – наголошує вона.

Світлана Хаварова, вчителька зарубіжної літературу переглядає відеонариси разом зі своїми учнями. Так вона хоче поширювати цінності Майдану серед молодого покоління. Від Революції гідності до країни гідності – так педагог формулює свою мету в навчальному процесі. «Молоді люди не хочуть чути готових відповідей і дуже чутливі до пафосу і нав’язування. Цей же матеріал їх зачепив», – зауважила жінка.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ