Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували концепцію майбутнього сміттєпереробного заводу

Сьогодні, 6 жовтня, директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря презентував концепцію майбутнього сміттєпереробного комплексу, який обіцяються збудувати у Львові до 2020 року. Презентація відбулась в межах ІІІ Міжнародного екологічного форуму «Вода та Енергія», інформує кореспондент Гал-інфо.

Як наголосив Вадим Ноздря, ЄБРР виділив місту позику в розмірі 25 млн євро, а також грант на суму 10 млн євро. Ці кошти планують повністю витратити на будівництво першої головної частини сміттєпереробного заводу. З цією ж метою з бюджету міста буде виділено ще 3-5 млн євро. За його словами, основна частина, яку вдасться збудувати за всю цю суму, є своєрідним ядром проекту і дозволить переробляти 100% твердих побутових відходів міста.

«Станом на сьогодні ми затвердили загальні технічні рішення і розробляємо технічне завдання, яке буде основою тендерної документації для проведення тендеру по будівництву заводу в кінці цього року. Ми виходимо з тих обмежень, які ми маємо з точки зору бюджету для такого комплексу: міський бюджет (не більше ніж 10%), позика від ЄБРР, що нам дасть можливість побудувати першу головну частину сміттєпереробного комплексу, а у подальшому він може бути добудований», - наголосив директор ЛКП «Зелене місто».

Він також заявив, що розуміння того, коли і як будувати сміттєпереробний завод у Львові, з’явиться не раніше березня 2018 року, коли завершиться двоетапний тендер. Разом з тим, Ноздря розповів деякі деталі функціонування майбутнього сміттєпереробного підприємства. Так, за його словами, завод забезпечуватиме механіко-біологічну переробку ТПВ. На ньому діятимуть дві лінії механічного сортування, кожна з яких щороку оброблятиме по 120 тисяч тонн відходів. Після сортування вся розділена фракція потраплятиме у біостабілізаційні тунелі.

«Усі тверді побутові відходи потраплятимуть на сортувальну лінію, де їх розділятимуть на суху і органічну фракції. Після цього органічна фракція проходитиме анаеробну фазу, що зможе забезпечити виробництво біогазу, з якого можна виробляти електроенергію, що в свою чергу дозволить отримати теплову енергію. У той час суху фракцію розділятимуть на папір, пластик, скло тощо. Пізніше це все, як непридатна фракція для компостування і переробки, проходитиме етап пресування та потраплятиме на пакувальну лінію», - пояснив Вадим Ноздря.

Директор «Зеленого міста» також наголосив на тому, що львів’яни повинні навчитись сортувати сміття, адже це значно спрощуватиме роботу сміттєпереробного підприємства.

Після презентації майбутнього сміттєпереробного комплексу у Львові кореспондент Гал-інфо поцікавився думкою екс-директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Мирослава Хом'яка. За його словами, концепція заводу відповідає актуальним проблемам міста, однак її необхідно було розробити та реалізувати значно раніше.

«Мені сподобалась концепція, яку презентував Вадим Ноздря. Разом з тим, я вважаю, що проблему зі сміттям у Львові необхідно було вирішувати значно швидше. Це дозволило б уникнути сміттєвого колапсу, з яким місто нещодавно стикнулось. Це добре, що зараз вже є бачення того, яким буде майбутній завод, однак львів’яни повинні контролювати реалізацію цієї концепції, щоб цей комплекс справді з’явився і справді переробляв 100% ТПВ міста, а також відповідав всім екологічним нормам», - зазначив Мирослав Хом’як.  

Що відомо про будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ