Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували обласну книгу пам’яті про Голодомор 1932-1933 років (ФОТО)

Сьогодні у Львові відбулася презентація «Національної Книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Львівська область». Профінансувала видання ЛОДА.
Як повідомив в коментарі заступник голови ЛОДА та голова обласної редколегії Володимир Крайовський, основне, що описано в книзі – це протестні акції. «У книзі висвітлено широкомасштабні акції протесту на Львівщині та в інших західноукраїнських землях, діяльність політичних партій, релігійних установ, громадських організацій» - зазначив Володимир Крайовський. Він також повідомив, що в основному до збору матеріалів доклалися освітяни та працівники архівів.
Як зазначив під час презентації головний редактор книги Василь Савчак, книга складається з трьох розділів. Перший – це архівні документи, другий – публікації преси заходу України про Голодомор, і третій, найбільший, - спогади людей, котрі пережили Голодомор. Василь Савчак зауважив, що спогади почали збирати ще у 90-х роках минулого століття, і багато з тих людей, які в книзі записані як очевидці, вже немає в живих.
Кандидат історичних наук Ярослав Папуга зазначив, Голодомор 1932-1933 років не тільки винищив кілька мільйонів українців, а й змінив ментальність нації.
Як повідомив заступник директора Львівського обласного архіву Володимир Клювак, на основі матеріалів, викладених у книзі буде відкрито виставку. За його словами, у «Національній Книзі пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Львівська область» використано багато матеріалів з книги, яку цього року видав архів: «5 років тому, готуючись до 70-х роковин Голодомору, ми видали маленьку брошурку. Після того, ми продовжили пошуки матеріалів про цей страшний період, і цього року змогли видати вже книжку більш ніж на 200 сторінок. Матеріали цієї книги були використані для видання обласної Книги пам’яті». Ярослав Папуга під час презентації сказав: «Можна сказати, що західні українці свій обов’язок виконали».
У вівторок 20 областей України презентували схожі книги.
Наводимо уривок з книги: «Людоїдство на Україні («Нова зоря» 23 жовтня 1932р.). Преса доносить на Правобережній Україні занотовано досі отсі факти людоїдства з голоду: в селі Молоденчі в районі Буки селянин Віктор Івасенко зарізав двоє дітей і часть м’яса з’їв…».













Підготувала Наталія КУЗЬО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ