Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові проходить конференція «Майбутнє туризму в Україні. Кризовий менеджмент. Пошук варіантів для України»

З 27 до 28 листопада у Львові, у готельному комплексі «RIUS», що на вулиці Гнатюка, 12 а, проводиться конференція «Майбутнє туризму в Україні. Кризовий менеджмент. Пошук варіантів для України». У програмі заходу заплановано проведення багатьох презентацій туристичних проектів, виступів та дискусій від українських та іноземних гостей.

Метою конференції є покращення діалогу між містами і регіонами України,напрацювання практичних рекомендацій, які ляжуть в основу спільних пропозиційреформування в сфері туризму на засадах відповідального партнерства в умовах євроінтеграції.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб переконати нашу владу, що туризм - це не просто додаток до спорту чи культури. Коли ми говоримо про успішні з точки зору туризму країни чи міста, то внутрішній туризм становить значну частку і під цією часткою маємо 70-80 відсотків. Під час конференції ми більш детально обговоримо ці питання. В рамках Німецького товариства міжнародного співробітництва разом з нашими партнерами, ми започаткували такий формат, який називається Діалог регіонів і хочемо його використати, щоб поділитись нашим досвідом зі Львовом, Києвом та іншими містами. Можливо, дехто не має досвіду роботи в таких проектах, а ми вважаємо, що у нас є успішні приклади та підходи, якими ми можемо поділитись з вами.

Сподіваємось, що ми зможемо донести до нового уряду України і вважаємо, що уряд мусить прислухатись до людей, які мають досвід у туризмі та можуть надати справді хороші рекомендації.

Крім того, дуже приємно, що присутній наш гість з Ізраїлю і від нього ми почуємо, як розвивати туризм у часи кризи. Ми зараз знаходимось у ситуації, коли є зовнішня загроза туризму, яку ми не можемо контролювати, і потрібно шукати якихось шляхів. Але очевидним є також те, що ми маємо зробити все можливе, щоб скористатись цією кризою і вийти з неї ще більш сильнішим. Сподіваюсь, що наступні два дні конференції будуть невеликим внеском у цю справу», - зазначив Матіас Брандт, директор проекту «Консультування адміністрацій приймаючих міст ЄВРО 2012» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

На думку представника GIZ, Львів найкраще використовує свій туристичний потенціал серед міст України.

«Місто лева має конкретну стратегію розвитку туризму, яка впроваджується вже близько 5-6 років.

Є сильне політичне керівництво, яке підтримує розвиток туризму, не зважаючи на певний супротив. У Львові дуже швидко зрозуміли, що сфера туризму - це та галузь, яку можна найшвидше розвинути та отримати певні вигоди для міста. Звісно вашому місту пощастило з такою спадщиною, не кожне місту світу має такий спадок, яким можна похвалитись, але у Львові знають, як використати потенціал цієї спадщини. Саме тому ми започаткували «Діалог регіонів». Насправді, це вже другий діалог, перший відбувся влітку в Києві і нам дуже важливо, щоб місто лева, яке вже має досвід у розвитку туризму, поділилось своїми знаннями і досвідом з іншими містами, яким ще потрібно пройти цей шлях», - додав Матіас Брандт.

Учасниками конференції є представники профільних департаментів та управлінь міських рад та обласних державних адміністрацій з 16 міст та регіонів України, а саме: Києва, Харкова, Одеси, Тернополя, Дніпропетровська, Запоріжжя, Чернівців, Луцька, Миколаєва, Черкас, Івано-Франківська, Полтави, Херсона, Кривого-Рогу, Кам’янець – Подільська, Трускавця, а також представники туристичного кластеру міста Львова.

«Для мене велика честь перебувати тут. Сподіваюсь, що зможу поділитись своїми знаннями і довготерміновими дослідженнями туризму у часи кризи. Я поділюсь не лише досвідом своєї країни, яка потерпає від хронічних проблем кризи у сфері туризму, а й поділюсь досвідом інших країн, які знаходяться у схожій до України ситуації. Підтримую слова мера Львова, що уряд не повинен чекати, коли закінчаться погані часи й прийдуть кращі, щоб вирішувати проблеми у туризмі. Друге це те, що сьогодні ми знаходимось у такому духовному місті, як Львів і я впевнений, що тут багато людей, які вірять у Бога. Але однією вірою тут не обійдеться, потрібно багато працювати, докладати багато зусиль, щоб подолати цю кризу. Дуже важливо донести до зацікавлених сторін той факт, що ви щось робите для вирішення цієї ситуації, якщо ви донесете цей меседж, ви не вирішите проблему, але зможете краще керувати ситуацією», - зазначив Йоел Мансфельд, керівник Центру туризму, паломництва і  досліджень відпочинку, професор Університету Хайфи, Ізраїль.

На запитання, чи є якісь конкретні поради, щодо виходу України з кризи, Йоел Мансфельд відповів, що складно давати поради, тому що кожна криза є особливою за своєю сутністю. Однак, навів ізраїльський досвід туризму під час кризи.

«Найпоширеніша стратегія, до якої вдаються - це незначне зменшення цін, тобто туристичні гравці зменшують ціни на стільки, щоб залишатись прибутковими. Дуже важливо використовувати потенціал внутрішнього ринку, якщо він є життєздатною, альтернативою заміною міжнародному туризму. Дуже важливо, щоб при цьому ми не забували про саму якість туристичного продукту, не зважаючи на меншу кількість коштів. Ця порада стосується не лише приватного сектору, який відповідає за розвиток туристичної інфраструктури. І ще одне рішення - це замінити більш чутливі продукти чи місця на більш стійкі до кризових ситуацій. Якщо говорити про досвід Ізраїлю - в нас дуже добре спрацювали стратегія зменшення цін на туристичні послуги та продукти, зокрема для паломників. Я не говорю зараз про бізнес-туристів чи відпочинкових туристів, а саме про людей, які приїздять з духовних переконань, які не переймаються безпековими питаннями, але здебільшого це люди з незначною купівельною спроможністю. Тому така стратегія зниження цін їм дуже підходить, це буде хороша альтернатива для вашої країни поки не закінчиться кризова ситуація», - розповів Йоел Мансфельд.

28 листопада спеціально запрошені експерти проведуть панельну дискусію «Проблемні питання в туризмі та шляхи виходу з кризи». Учасники дискусії: професор Йоел Мансфельд, керівник Центру туризму, паломництва і досліджень відпочинку, Університет Хайфи, (Ізраїль), Павло Шеремета, голова дорадчої ради Київської школи економіки, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України, радник міського голови м. Львова та Василь Косів, завідувач кафедри графічного дизайну Львівської Національної Академії Мистецтв, радник міського голови м. Львова.

Організатори конференції: управління туризму департаменту розвитку Львівської міської ради і Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) за підтримки ПрАТ«Київстар».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ