Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові протестували базарні молоко та сир: без термічної обробки вживати не можна

Центр Експертиз "Тест" провів у Львові перевірку молока та кисломолочного сиру домашнього виготовлення. Експертизу провели в рамках циклу регіональних перевірок молочних продуктів з базарів. Такі перевірки продукції вже відбувалися в Одесі, Дніпропетровську, Харкові. Планується також тестування продукції в Києві та Донецьку. Про це сьогодні, 8 листопада, під час прес-конференції розповіла керівник відділу тестувань Центру Експертиз "Тест" Ніна Кільдій.

Як зазначила Ніна Кільдій, перевірка молока та кисломолочного сиру у Львові тільки підтвердила загальний висновок для базарної молочної продукції: ані домашнє молоко, ані домашній сир без попередньої термічної обробки вживати не можна.

Вона зазначила, що під час перевірки «домашнього» молока виявились проблеми з мікробіологією, а саме наявність кишкової палички, а для молока – щей дуже висока кількість МАФАМ (кількість мезофільних аеробних та факультативних анаеробних мікроорганізмів).

«По суті, МАФАМ можна розглядати як загальне мікробне число, тобто вміст мікроорганізмів у продукті, показник санітарного стану», - пояснила вона.

Ніна Кільдійзазначила, що тестування пройшло 4 зразки молока та 4 зразки кисломолочного сиру, привезені, за словами продавців, з різних сіл Львівщини.

Експерти перевіряли їх на жирність, кислотність, на додавання соди та аміаку. Також дослідили на мікробіологічні показники: кишкову паличку, сальмонелу, антибіотики.

«Варто зазначити, що зразки молока, яке ми придбали у Львові, були не найгіршими. Кислотність молока показала, що продукція була свіжою, а жирність достатньою (3,5 – 5,9%). Нагадаємо, що середня жирність коров’ячого молока – 3,5%, загалом же цей показник залежить від породи корови, пори року та кормів, якими годують тварину господарі. Соду чи аміак, які додають часто для того, аби молоко не скисало, в продукті не виявили. Антибіотиків та сальмонелу в домашньому молоці теж не знайшли. Але всі перераховані позитивні моменти перекреслила наявність кишкової палички та перевищення норм по МАФАМ в усіх без винятку зразках молока. А це значить, що пити домашнє молоко сирим ні в якому разі неможна, адже без термічної обробки воно шкодить здоров’ю», - зазначила Ніна Кільдій.

Вона також додала, що із «домашнім» сиром ситуація виявилася не набагато кращою. Вона зазначила, що лише один зразок можна назвати «домашнім», адже його жирність становила 14%. Ще два зразка містили 7% жиру, а один лише - 4%, при тому, що звичайна жирність магазинного сиру – 9%.

«Від «домашнього» сиру споживачі очікують високих смакових якостей завдяки більш високій жирності. Окрім того, кислотність домашнього сиру досить низька (90-1280Т), порівняно з вимогами для промислової продукції (170-2500Т). Такий продукт більш нагадує не кисломолочний сир (творог), а сир ближчий до адигейського і йому подібних. Більшість зразків кисломолочного сиру містили кишкову паличку. Це, як і у випадку з молоком, свідчить про небезпечність вживання продукту сирим», - зазначила вона.

Ніна Кільдій також зазначила, що результати перевірки свідчать про те, що в разі придбання молока та сиру на базарі, то перед вживанням молоко чи виготовленням йогуртів обов'язково треба продукт кип’ятити, а сир використовувати для приготування страв, які проходять термічну обробку (сирників, вареників, запіканок тощо).

«Особливо небезпечною буде сира необроблена продукція для малюків, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом, а також та для тих, в кого проблеми з шлунково-кишковим трактом. До того ж, питання чистоти пластикових пляшок лишається відкритим", - зазначила Ніна Кільдій.

Водночас вона наголосила, що незважаючи на такі невтішні результати дослідження відмовлятися від молочно-кислих продуктів не варто, адже вони дуже корисні для здоровя.

Лікар-дієтолог Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит", головний позаштатний дієтолог Львівської області Зоряна Завада у свою чергу наголосила, що і спеціалісти ВОЗ, і вітчизняні дієтологи в один голос рекомендують вживати 3 молочні продукти на день.

«Молоко – унікальний продукт, що містить всі основні поживні речовини і за своєю біологічною цінністю перевершує всі відомі продукти харчування. Молоко і молочні продукти повинні бути обов'язково присутніми в раціоні харчування кожної людини, що веде здоровий спосіб життя. На жаль, українці споживають учетверо менше молока ніж, наприклад, французи – погодьтесь, ця статистика є дивною з огляду на наші культурні традиції», - зазначила лікар-дієтолог.

Вона радить вживати молочні продукти тричі на день: «На сніданок, наприклад, додайте склянку молока до каші або пластівців, на полуденок поласуйте йогуртом або сиром, а перед сном, для хорошого травлення,випийте склянку кефіру або йогурту. Кефір і кисломолочні напої є надзвичайно корисними для усіх груп населення завдяки вмістумолочнокислих бактерій. Бактерії, природні мешканці кишечника, виробляють амінокислоти, ферменти, які покращують перетравлення білків, жирів, вуглеводів, синтезують вітаміни групи В, С, фолієву кислоту і нормалізують мікрофлору кишечника. В даний час випускається багато різновидів кисломолочних продуктів, збагачених біфідо-, лакто-і іншими корисними мікроорганізмами: біокефіри, біойогурти, закваски – усі вони є смачними і абсолютно необхідними у харчуванні дорослих та дітей».

Зоряна Завада також наголосила на тому, що «домашній» сир потрібно вживати щодня, адже до його складу входять амінокислоти, які оздоровлюють клітини людського тіла, вітаміни А, D, вітаміни групи В, мінерали та фосфати, які допомагають нормалізувати обмін речовин в організмі.

«Речовини, які містяться у сирі, сприяють діяльності головного мозку. Він корисний в першу чергу дітям з 5-6 місяців, вагітним, жінкам, які годують малюків, людям похилого віку. Це один із продуктів, який немає заборон для вживання», - наголосила лікар-дієтолог.

Довідка.

Центр Експертиз "Тест" – громадська організація, яка вже 11 років займається порівняльними тестуваннями товарів та послуг. Останнім часом організація багато уваги приділяє перевіркам якості та безпечності продуктів харчування, чільне місце серед яких посідає молоко – продукт першої необхідності, який вживають і дорослі і діти.

Кишкова паличка – найбільш універсальний мікробіологічний показник харчових продуктів. Харчове отруєння може викликати продукт з сильним забрудненням кишковою паличкою або продукт, який вміщує окремих небезпечних для людини представників цієї групи.

Сальмонела. ВООЗ називає сальмонелу бактерією, яка є однією з основних причин хвороб харчового походження у всьому світі. Сальмонели стійкі в навколишньому середовищі, спокійно витримують низькі температури, значні концентрації кислот та солі. При кімнатній температурі сальмонели швидко розмножуються, не змінюючи смакових властивостей продукту. Однак при нагріванні до 1000С гинуть миттєво. При своєчасному зверненні за допомогою сальмонельоз успішно лікується, але трапляються смертельні випадки.

Фото: ru.tsn.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ