Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові провели тренінг з прав людини для працівників СБУ

Консультативна місія Європейського Союзу в Україні (КМЄС) завершила у Львові перший етап серії регіональних тренінгів з дотримання прав людини для співробітників Служби безпеки України (СБУ), ставши першою міжнародною організацією, що запровадила практику подібних навчань для відомства. Про це повідомив департамент преси та інформації консультативної місії ЄС.

На відміну від агенцій, що працюють в секторі цивільної безпеки країн ЄС, СБУ досі не проводила періодичні тренінги з дотримання прав людини. Прагнення КМЄС – аби після завершення аналогічних програм в інших регіонах України, СБУ взяло би на себе організацію тренінгів з дотримання прав людини, враховуючи результати опитування та певні адаптації.

Сьогодні Україна зіткнулась з безпрецедентними за часів незалежності загрозами національній безпеці та територіальній цілісності. У час, коли перед відомствами, що відповідають за безпеку громадян України, стоять численні виклики, проведення досудового слідства та оперативної діяльності СБУ з дотриманням прав людини – є нагальною необхідністю.

Звертаючись до учасників тренінгу у Львові, голова КМЄС Кястутіс Ланчінскас зазначив: «Дотримання прав людини Службою безпеки під час збору оперативної інформації та слідства є ключовим елементом плідної міжнародної співпраці з європейськими безпековими відомствами. Ми сподіваємося, що СБУ стане надійним партнером в процесі обміну інформацією, дотримуючись стандартів захисту прав людини та приватної інформації».

«Права людини — це наріжний камінь в діяльності кожної спеціальної служби. Адже наше завдання — забезпечити державну безпеку, захистити національні інтереси у найбільш критичних галузях. Реалізація цього завдання вимагає від спецслужби вжиття цілого комплексу спеціальних заходів, значна  частина яких передбачає тимчасове обмеження прав людини у випадках, визначених чинним законодавством. І саме тут ми не повинні допустити порушення цих прав», — додав начальник Управління СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук.

В тренінгах КМЄС, що відбулися цього тижня, взяли участь 26 співробітників львівського, волинського, закарпатського, івано-франківського, тернопільського, чернівецького та рівненського управлінь СБУ. Проведення аналогічних програм щодо дотримання прав людини заплановано також в Харкові та Одесі. Тренінги – лише частина підтримки, яку КМЄС надає СБУ останнім часом. Зокрема, Консультативна місія ЄС долучилась до опрацювання річного звіту СБУ та Концепції реформування СБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ