Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові провідні фізичні терапевти підвищували професійний рівень

Як повідомив Гал-інфо спецкор Центрального друкованого органу Міністерства оборони України "Народна армія" підполковник Віталій Іванов, у Львові, на базі клініки нейрохірургії та неврології Військово-медичного клінічного центру Західного регіону відбувся триденний науково-практичний тренінг з питань розвитку фізичної терапії в Україні.

Своїм досвідом та напрацюваннями з колегами поділилися американські фізіотерапевти Ліза Керрол, Клер Бікмен, Марсія В. Грінберг. Зокрема, вони запропонували до опрацювання низку актуальних питань: методика тренування моторних навичок, аспекти використання міжнародної класифікації функціонування (МКФ) у клінічній практиці, алгоритм формування цілей терапії, клінічні ознаки ураження нижнього і верхнього мотонейрона, тестування моторного контролю вертикалізації та інші.

Як зазначив начальник Центру полковник медичної служби Іван Гайда представниці Американської асоціації фізичної терапії з готовністю відгукнулися на пропозицію щодо проведення такого тренінгу.

– Вдячний їм за те, що знайшли можливість приїхати до нас та попрацювати з нашими фізичними терапевтами в питаннях нейрореабілітації пацієнтів – учасників Антитерористичної операції, які у боях з російськими найманцями отримали важкі поранення, травми хребта, спини і головного мозку. Загалом, ми лише розпочали дворічний цикл навчання вітчизняних фахівців фізичної реабілітації, що дозволить останнім суттєво підвищити особистий професійний рівень. Також досягнуто домовленості про те, що найкращі слухачі отримають можливість практично закріпити нові знання під час поїздки та практики в Національному реабілітаційному центрі Ранчо Лос Амігос (м. Дауні, штат Каліфорнія, США). Власне, технології, які ми запроваджуємо ще два роки тому мали другорядний статус, а зараз – чи не найголовніший. Бо ж відомо, що метою фізичної терапії є досягнення максимальної незалежності, оптимальних фізичних функцій та оптимальної якості життя людини. У нашому випадку ми маємо зробити усе можливе аби повернути захисників України до «строю» або допомогти їм адаптуватися до мирного життя.

Натомість клінічний координатор Каліфорнійського університету, спеціаліст ортопедичної лікарні Центру ДЦП (Лос-Анджелес, Каліфорнія, США) пані Марсія В. Грінберг наголосила на тому, що слухачам було запропоновано матеріал, що базувався на ґрунтовних наукових дослідженнях.

–​  Робили це задля того аби ваші спеціалісти не лише підвищили професійний рівень, а й ознайомилися з найкращими світовими методиками проведення комплексу реабілітаційних заходів. Власне, можу сказати, що я і мої колеги були вражені рівнем, знаннями та досвідом українських фізіотерапевтів – нам було про що поговорити під час практичних занять.

Варто зазначити, що у тренінгу взяли участь більше півсотні представників медичних установ з Києва, Одеси, Дніпропетровська, Запоріжжя, які безпосередньо займаються реабілітацією пацієнтів із захворюваннями та ушкодженнями центральної і периферичної нервової системи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ