Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові розповіли секрети розпису традиційної писанки

Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
1/6
У Львові в читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І Франка писанкарка Ірина Кметь провела для всіх охочих майстер-клас з розпису писанок. На занятті 8 квітня побував і кореспондент Гал-інфо.

За словами Ірини Кметь, важливо, з якими думками ви малюєте писанку і який сенс закладаєте в кожний візерунок і в кожний символ. Адже писанка – це своєрідне закодоване побажання та настанова для людини.

«До сьогодні збереглись народні записи переконань і вірувань щодо розпису яйця. Кажуть, якщо з писанкою простояти в церкві всю ніч під час Великодньої служби, то така писанка буде зберігатись 10 років. Тому вже за декілька днів  маємо можливість перевірити правдивість народних вірувань», – розповіла Ірина Кметь.

Також майстриня відкрила ще один секрет: «Для того, щоб писанка зберігалась якомога довше, перед початком розпису, яйце потрібно  покласти в пічку на мінімальну температуру, орієнтовно на 15 хвилин. Це дозволить продовжити термін зберігання писанки, і позбавить в подальшому від неприємного запаху».

Ірина Кметь звернула увагу на те, що варто розрізняти писанку і крашанку: «На Великдень до кошика ми кладемо писанку та крашанку. Писанка, виготовлена зі справжнього «живого яйця», слугувала лише як оберіг. Натомість крашанку – варене яйце, яке ми забарвлюємо один колір, можна їсти.

Усім присутнім майстриня запропонувала ознайомитись з традиційним розписом писанок – воскова технологія, яка найбільш поширена в Україні. Але зазначила, що сьогодні поширюється також і авторський розпис яєць.

 «Покрокова інструкція розпису писанки».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ
Завантаження...
Loading...