Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові скасували заходи до 69-річчя Акту відновлення Української Держави - через брак учасників

Сьогодні,30 червня, після 17.00 у Львові мали відбутися заходи до 69-річчя проголошення Акту відновлення Української Держави та 103-річчя від дня народження Головного Командира УПА Романа Шухевича. Однак їх значною мірою довелось скасувати - через брак учасників.

Зокрема, о 17. 00 відбувся Молебень за Україну на площі біля пам’ятника Степанові Бандері. зібралося до 100 осіб, з них з 50 ветеранів УПА. були прапори - державні та червоно-чорні. Опісля - о 18.00 - мала бути урочиста хода вулицями міста до площі Ринок. скасували. Також організатори повідомили, що проголошення Акту відновлення Української Держави і Декларації націоналістичних сил України на пл. Ринок, 10. теж не буде. Залишився показ фільму «Нескорений» на майданчику просто неба за музеєм "Арсенал".

Нагнадаємо, що 27 червня у Львові пройшло віче з нагоди 69-річчя проголошення Акту відновлення Української Держави та 103-річчя від дня народження Головного Командира УПА Романа Шухевича.

Під прапорами України, УПА і партій „За Україну” і „Наша Україна” зібралося понад 200 осіб. Віче проходило на тому місці, де 69 років тому було проголошено про відновлення Української держави.

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник привітав ветеранів УПА із цією подією: „Я схиляю голову перед усіма, хто боровся за державність України. Але нове покоління повинне утвердити цю державність. Слава Степанові Бандері! Слава Романові Шухевичу! Слава Ярославові Стецьку!

„Ми відбудуємо українську Україну від Тиси до Кавказу. Те, що маємо сьогодні – це поразка в битві, але війну ми виграємо”, - заявив герой України Юрій Шухевич.

Народний депутат України Андрій Парубій заявив: „Ми повинні об’єднуватися не навколо партійних прапорів, а навколо одного синьо-жовтого прапора, за який боролися. Дух російського імпералізму ще залишився в нашій економіці, церкві та інформаційній війні, що триває. Ми повинні відчувати себе у війні за свою Україну. Саме тут молодь проголосила незалежність у 1941 всупереч волі двох найсильніших держав світу”.  

Довідка.

30 червня 1941 року в будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. Таким чином в окупованому німецькими військами Львові було проголошено відновлення Української держави. Акт проголошений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону "Нахтігаль".

Збори створили уряд - Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком, дещо пізніше було організовано верховний державний орган — Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.

На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополити Андрія Шептицького з цієї нагоди.

На цій події були присутніми понад 100 чільних представників зі всієї України, а також представник УГКЦ Йосиф Сліпий.

Акт зо чернвя 1941 р. засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України.

Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну 6 тисяч бандерівців, розділені на три похідні групи, які повсюду творили українську адміністрацію та осередки ОУН. Найбільший із них був на Дніпропетровщині (5 тисяч осіб), Кіровоградщині (1100), а також на Донбасі і в Криму.

Незважаючи на заявлену у акті лояльність до Німеччини, 5 липня 1941 гестапівці заарештували С. Бандеру, Я. Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно. Довідавшись про Акт проголошення самостійної України, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ