Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Львові стартує волонтерський проект щодо обстеження дружин бійців АТО

У Львові за ініціативи волонтерів розпочався проект «Життя триває». Завдання проекту полягає в наданні якісних та ефективних послуг, які допоможуть жінкам-учасницям АТО та дружинам бійців АТО отримати безкоштовну жіночу консультація та обстеження в сучасній клініці згідно попереднього запису. Про це Гал-інфо повідомила ідеолог проекту, волонтер, керівник ГО «Генерація-плюс» Ірина Кіянка.

Як розповіла Ірина Кіянка, ідея його зародилась влітку, коли низка волонтерів зустрічались у реабілітаційному центрі, що на Кульпаркові  разом з вояками, які пройшли лікування у військових госпіталях та реабілітаційних центрах.

Мережа «Жінки-АТО Львівщина» виявила, що однією з важливих проблем є не тільки соціальний статус та надання земельних ділянок нашим воякам. Слід ретельніше ставитись до здоров’я жінок та надання їм якісну допомогу та психологічну підтримку.

«На жаль, у передвиборчий період часто політичні партії вдаються до таких доброчинних жестів щодо медичного обстеження населення. Проте дана проблема є актуальною і потребує значного вдосконалення і нових проектів.

Тому організація «Генерація-плюс» заявила про зародження нового волонтерського проекту щодо обстеження репродуктивного здоров’я жінки», - зауважила Ірина Кіянка.

Репродуктивне здоров'я (РЗ) - це можливість зачати, виносити і народити здорову дитину. Його збереження - завдання і жінки, і чоловіка. Кожна вагітність повинна бути бажаною, а батьки майбутньої дитини - здоровими.

Основи репродуктивного здоров'я жінки закладаються ще в ранньому віці, та залежать від генетичних особливостей, наявності патології різних органів і систем організму, дії факторів зовнішнього середовища тощо. Ранній початок статевого життя, захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), в т.ч. ВІЛ / СНІД, незапланована вагітність, аборти є основними проблемами репродуктивної сфери. Стан репродуктивного здоров'я багато в чому визначається способом життя людини, відповідальним ставленням до власного здоров'я, а також рівнем її інформованості з питань репродуктивного здоров'я, можливостей його збереження та реалізації репродуктивних прав.

Турбота про збереження репродуктивного здоров'я також включає в себе і сексуальне здоров'я, метою якого є поліпшення життя та міжособистісних відносин, а не тільки консультації та лікування, пов'язані з репродукцією і інфекціями, що передаються статевим шляхом.

«І перший, хто відгукнувся на заклик волонтерів і погодився взяти участь у цьому волонтерському проекті став молодий та енергійний лікар-репродуктолог, власник приватної клініки «Альтернатива» - Ігор Палига. Разом з ним ми плануємо провести низку круглих столів, зустрічей щодо промоції даного проекту не тільки на  Львівщині, але на теренах всієї України. Проте стартуємо зі Львова і перша наша зустріч  пройде у реабілітаційному центрі на Кульпаркові разом з лікарем-реабілітологом п. Андрієм Посікірою та учасницями даного проекту», - розповіла Ірина Кіянка.

Проект стартує у другій декаді листопада цього року і матиме значне поширення серед інших областей та регіонів нашої країни, що дасть позитивний результат у майбутньому у сфері здоров’я наших жінок.

Менеджер проекту – депутат Львівської обласної ради Уляна Дорош.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ