Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові стартували дні профілактики раку шийки матки та грудної залози

З 14 по 25 листопада львів’янки можуть пройти гінекологічне обстеження у жіночій консультації за місцем проживання та мамографію у мамологічному центрі на базі 4-ї міської поліклініки. Перевірити стан свого здоров’я жінок закликають у межах «Днів профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози», повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Для запобігання і своєчасного виявлення передпухлинних станів та онкопатологій органів жіночої репродуктивної системи, важливими є систематичні профілактичні огляди. Відтак, управління охорони здоров’я Львівської міської ради уже вдесяте проводить традиційну акцію «Дні профілактики та раннього виявлення  патології шийки матки та грудної залози у жінок».

«У Львові впродовж останніх років зберігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози. У 2015 році в місті виявлено 350 випадків раку молочної залози, з них занедбаних – 55, що становить 15,7%. Випадків раку шийки матки виявлено 56 випадків, з них занедбаних – 4, що становить 7,1%.

За 9 місяців 2016 року у Львові зареєстровано 247 випадків вперше виявленого раку молочної залози, з них занедбаних 34, що становить 13,8%. Вперше виявлених випадків раку шийки матки зареєстровано 49, з них занедбаних 5, що становить 10,2%. Саме тому управління охорони здоров’я уже десятий рік поспіль проводить профілактичну акцію «Дні профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози», - розповідає начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Кожна жінка може пройти гінекологічний огляд у жіночій консультації закладу охорони здоров’я за місцем проживання:

1 МКЛ жіноча консультація № 1 – вул. Лемківська, 29, т. 236-71-82;

1 МКЛ жіноча консультація № 2 – вул. Мазепи, 25, т. 252-74-07;

3 МКЛ жіноча консультація – вул. Рапопорта, 6, т. 233-00-13;

4 МКЛ жіноча консультація – вул. Стецька, 3, т. 260-20-23;

5 МКЛ жіноча консультація – вул. Чупринки, 43, т. 237-38-00;

1 МП жіноча консультація – вул. Руська, 20, т. 235-69-50;

2 МП жіноча консультація – вул. Симоненка, 4, т. 263-40-45;

3 МП жіноча консультація – вул. Повітряна, 99, т. 226-02-84;

4 МП жіноча консультація – пр. Ч. Калини, 68, т. 223-02-47;

5 МКП жіноча консультація – вул. Виговського, 32, т. 262-70-78;

6 МП жіноча консультація – вул. Мед. Печери, 1, т. 251-46-82.

Мамографічне обстеження на захворювання грудної залози можна пройти у міському мамологічному центрі на базі 4-ї міської поліклініки (пр. Червоної Калини, 68).

«За час проведення акцій у 2007 – 2015 рр. оглянуто та взято понад 163 891 цитологічних мазків. Патологія виявлена у кожної п’ятої жінки. Тому потрібно вчасно обстежуватися, на ранніх стадіях виявляти проблеми і своєчасно втручатися, коли це ще не потребує суттєвих затрат і серйозних втручань», - додає Володимир Зуб.

Нагадаємо, рак молочної залози займає перше місце у структурі онкологічної захворюваності та онкологічної смертності жінок в Україні. Щороку на рак грудей хворіє понад 16 тисяч українок. Щорічно ця хвороба забирає життя майже 7,5 тисяч українських жінок. Рак шийки матки – другий за поширеністю вид раку серед жінок 15-45 років, і третя за рахунком причина смерті серед жінок, після раку молочної залози та раку легенів.

Довідка

При виявленні будь-яких ущільнень, пухлин, підозрілих ділянок, болючості, інших симптомів, переконлива рекомендація – терміново звернутися до лікаря,  зокрема, до сімейного лікаря, дільничного терапевта, хірурга чи гінеколога. У разі потреби саме ці спеціалісти направлять жінку на консультацію до мамолога чи онколога. Будь-яке дослідження молочних залоз з метою уточнення діагнозу повинен призначати тільки компетентний лікар. Наразі найбільш інформативним методом діагностики раку молочної залози вважається мамографія. Першу мамографію жінки повинні робити у 40 років. Після 40 – кожен другий рік, а після 50 – щорічно. Жінкам, які не досягли 40 років, рекомендується робити ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз.

Ймовірність розвитку раку шийки матки більша у жінок, котрі часто міняють статевих партнерів і нехтують бар'єрними методами контрацепції. Крім того, при ранньому початку сексуального життя (у віці 14-18 років) незрілий епітелій шийки матки особливо сприйнятливий до впливу пошкоджуючих факторів.

Одним з факторів пізнього виявлення раку шийки матки є низька медична культура, нерегулярне проходження жінками профілактичних оглядів з дослідженням мазка з цервікального каналу на онкоцитологію.

Пацієнти повинні вчасно та регулярно звертатись до акушера-гінеколога. Мінімум один на рік візит жінки до лікаря знижує ризик розвитку раку шийки матки на 80%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ