Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові стартував ІХ Міжнародний фестиваль «Юні таланти під покровом Короля Данила»

Сьогодні, 31 травня, у Львові розпочинається ІХ щорічний Міжнародний фестиваль «Юні таланти під покровом Короля Данила», протягом якого молоді художники зі всієї України, а також гості з Білорусі та Росії братимуть участь у майстер-класах відомих митців, самі творитимуть та представлятимуть свою творчість, а також боротимуться за одну з найбільших дитячих мистецьких нагород у світі - «Золотий мольберт», повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Розпочнеться все зі створення ескізів панорамної композиції. Діти протягом дня малюватимуть ескізи Львова, готуватимуться до створення величезної (1,5 м висоти та 50 м ширини) монументальної живописної панорами «Львів очима дітей України та світу», яку вони робитимуть 1 червня на просп. Свободи біля Національного музею ім. Андрея Шептицького.

Мета цього фестивалю - багатогранно розвивати творчі здібності та художню культуру дітей засобами мистецтва, формувати художньо-естетичні смаки, розвивати інтерес до пізнання творів мистецтва засобами музейної педагогіки, створювати умови для творчого спілкування та самореалізації, ознайомити учасників Фестивалю зі старовинним містом Лева та замками й музеями Львівщини, а також сприяти розвитку дружніх стосунків та творчому спілкуванню дітей різних регіонів України та світу.

«Для міста дуже важливі такі заходи. Вони дають змогу нашим дітям познайомитися зі своїми ровесниками з інших країн, обмінятися з ними досвідом, а учасникам з інших міст познайомитися зі Львовом, його культурою, архітектурою. В результаті місто отримує хороший Міжнародний фестиваль, який дає поштовх до розвитку дитячого мистецтва», - заявив начальник управління культури Андрій Вороновський.

В цей час, поки діти проводитимуть пленери та знайомитимуться з архітектурою міста, науковці, митці та викладачі мистецтва проводитимуть Міжнародну конференцію з музейної педагогіки «Дитяча творчість у музеї».

«Ми починаємо наш фестиваль міжнародною конференцією для викладачів, а також музейників. Вона відбудеться в Національному музеї ім. Андрея Шептицького. Це дуже актуальна конференція. Її тема – «Дитяча творчість у музеях». Саме ця конференція повинна привернути увагу громадськості до творчості дітей, як основи багатогранного формування особистості», - розповіла головний редактор Всеукраїнського освітньо-мистецького часопису «Артклас» Ольга Михайлюк.

Також в цей час минулорічні учасники фестивалю, які стали переможцями Міжнародного конкурсу дитячого пленерного малюнка «Золотий мольберт» малюватимуть в залах Національного музею ім. Андрея Шептицького.

«В Національному музеї буде проходити фінал конкурсу «Золотий мольберт» за результатами попереднього року. В фінал вийшло 26 учасників з різних міст України, а також один учасник із Москви. Цей фінал – це боротьба за Золотий мольберт» - найвищу мистецьку дитячу нагороду, яка є в світі. Нагорода зі золота, і відповідно, всі хочуть її отримати», - розповіла Ольга Михайлюк.

«Те, що відбувається у Львові – це такий собі добрий стрес. Творчий стрес. Ми, коли зібралися їхати з дітьми, то творили таку собі картину «збори до Львова». Я перший раз у Львові, і я в захоплені. Мені являються музи, образи, епітети, метафори, порівняння. Ми творимо натхненні образами Львова», - розповів один із членів журі, заслужений художник України Олександр Марьяхін.

На думку керівника російської делегації Анни Іванової, це дуже добре, що у Львові відбуваються заходи такого масштабу. Адже є можливість приїхати в місто, яке знаходиться на перетині культур.

«Кожна з цих культур присутня у Львові. Діти просто в захоплені від міста, його архітектури. Ми сюди приїжджаємо вже не вперше. Дехто з дітей вже втретє спеціально відвідує Львів. Тут чудові умови. Це дуже добре, що у Львові відбуваються такі заходи. Відчувається, що в його жителів є мистецькі задатки. Адже коли наші діти малюють, дехто з перехожих може підійти, щось порадити. І, здебільшого, вони мають рацію», - розповіла Анна Іванова.

«Деякі з делегацій приїхали до нас на декілька днів, до прикладу, російська делегація приїхала на 8 днів. Решта учасників з інших міст України, а також з Білорусі, приїжджають кожен на різні терміни. Але ще не всі приїхали», - повідомила Ольга Михайлюк.

Загалом фестиваль триватиме понад 3 тижні. За цей час передбачені численні майстер-класи для дітей, екскурсії Львовом та областю, зустрічі учасників з різноманітними митцями виставки дитячих художніх творів.

За словами організаторів фестивалю на наступний десятий, ювілейний, фестиваль приїдуть учасники з Франції
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ