Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові стартував Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси

21 жовтня, у Львові відбулось урочисте відкриття ІІ Міжнародного конкурсу скрипалів Олега Криси. На сцені Львівської обласної філармонії провели жеребкування для визначення порядку виступів конкурсантів, а також концерт. Про це повідомили у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

Участь в урочистій церемонії відкриття  взяв голова Львівської ОДА Олег Синютка, директор департаменту з питань культури національностей та релігій ЛОДА Христина Береговська, музиканти та поціновувачі струнної музики.

Очільник області побажав конкурсантам успіху та перемоги. Також він привітав маестро Олега Крису та вручив йому подарунок - символічний Герб України.

Для участі у конкурсі цьогоріч до Львова приїхали понад 30 молодих віртуозів з різних країн, зокрема – з Польщі, Іспанії, Японії, Китаю, США, Південної Кореї та Франції.

Журі конкурсу очолює видатний маестро, уродженець Львівщини Олег Криса, який зараз обіймає посаду професора в престижній Істменській школі музики у Рочестері (США). Також до складу журі запросили відомих музикантів та педагогів – Кшиштофа Яковича (Польща), Сачіка Мізуно (Японія), Володимира Заранського (Україна), Юрія Мазуркевича (Канада-США), Пяйвюта Меллера (Фінляндія), Едварда Зєнковскі (Австрія).

Сам конкурс триватиме впродовж тижня: І тур – 22-24 жовтня, ІІ тур – 25-26 жовтня, ІІІ тур – 28-29 жовтня. Усі події відбудуться в концертному залі ім. С. Людкевича Львівської обласної філармонії. Конкурс завершиться гала-концертом, де оголосять результати та нагородять переможців. Журі визначить володарів тьох премій по 20, 10 і 8 тисяч євро відповідно, а також три спеціальні відзнаки у розмірі тисячі євро. Гала-концерт відбудеться у наступну неділю, 30 жовтня, о 17 годині.

Нагадаємо, міжнародний конкурс скрипалів відбудеться у Львові вдруге. Вперше цей конкурс проводили у 2013 році.

Вхід на концерти у конкурсні дні – вільний.

Довідково.

Олег Криса є першим українським скрипалем, який став лауреатом 1­-ї премії найпрестижнішого у світі міжнародного конкурсу ім. Ніколо Паганіні в Генуї.

Викладав у престижних вузах, з 1967 р – у Київській консерваторії ім. П. Чайковського; з 1973 р – в Московському музично-педагогічному інституті ім. Гнєсіних; з 1974 р – в Московській консерваторії. Сьогодні Олег Криса – професор престижної в США Істменської школи музики в м. Рочестері, в якій навчаються музиканти з багатьох країн світу.

Як соліст Олег Криса виступає в багатьох країнах світу з провідними оркестрами та диригентами; на таких музичних фестивалях як "Празька весна", "Варшавська осінь", Віденське музичне свято, щорічний музичний фестиваль у Шлезвіг Гольштейн (Німеччина), фестиваль Міжнародної академії ім. Баха (Штудтгарт), Орегонський фестиваль Й. Баха в Юджині та ін.

Олег Криса вперше виконав присвячені йому твори таких відомих композиторів, як Альфред Шнітке, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Вірко Балей, В’ячеслав Артемов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ