Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові стартують Дні профілактики глаукоми

Сьогодні, 6 березня, у Всесвітній день боротьби з глаукомою, у Львові стартувала акція щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання. З 6 до 17 березня львів’ян закликають виміряти внутрішньоочний тиск у поліклініках міста, щоб профілактувати слабкозорість та сліпоту, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Таку акцію управління охорони здоров’я ЛМР проводить щорічно уже вшосте поспіль.

Глаукома – група захворювань ока, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками – атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору. Людина перестає помічати предмети, розташовані збоку. Коли хвороба прогресує, то хворий сліпне. Половина пацієнтів з глаукомою не знають про свою хворобу і звертаються до лікаря із запізненням, коли значна частина зорового нерву вже ушкоджена. Втрата зору веде до інвалідності, потребі у сторонній допомозі у повсякденному житті. Єдиним засобом профілактики є рання діагностика.

Минулого року під час акції «Дні профілактики і раннього виявлення глаукоми» тонометрію (вимірювання внутрішньоочного тиску) було проведено 6636 особам. У 128 пацієнтів виявлено підвищений внутрішньоочний тиск. Вперше виявлено та поставлено діагноз  «глаукома»  50 пацієнтам. За попередні роки за результатами акцій виявлено 530 осіб з підвищеним внутрішньоочним тиском та 277 пацієнтів з діагнозом «глаукома».

За інформацією головного позаштатного спеціаліста управління охорони здоров’я ЛМР з офтальмології Тетяни Смаль, у Львові налічується 3 233  хворих на глаукому. З них більше 850 осіб на стадіях, коли розвивається незворотня сліпота.

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради наголошує, що вчасно виявлене захворювання, правильне лікування та виконання усіх рекомендацій офтальмолога дає можливість уникнути ускладнень і, таким чином, зберегти зір. Відтак, запрошує мешканців Львова відвідати свою поліклініку та виміряти внутрішньоочний тиск. 

Довідка.

Зір – найважливіший з п’яти органів чуття, оскільки забезпечує нам 80% інформації про навколишній світ. Не дарма, якщо йдеться про щось дуже цінне кажуть: «Берегти як зіницю ока». Але ми, зазвичай, не замислюємося, що нашим очам загрожує багато небезпек: комп’ютери, телевізори, нездорова їжа та екологія, стреси, надмір навантаження, очні хвороби. І серед останніх вкрай серйозним захворюванням є глаукома, яка без лікування завершується сліпотою.

Єдиним засобом профілактики глаукоми є рання діагностика. Ось чому так важливо всім особам, старшим 40 років, один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску, а при наявності захворювання – частіше. Якщо ж у людини в роду були випадки глаукоми, є супутня патологія (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо), протягом тривалого часу вживання препаратів на основі кортизону, наприклад, у медичних мазях або в астматичних аерозолях, то вона, безперечно, відноситься до групи ризику та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога.

Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока – 9%. Якщо внутрішньоочний тиск утримується на високому рівні, то сліпота розвивається через 3 роки.

Динаміка захворюваності на глаукому в Україні, як і в цілому в світі, характеризується невтішними тенденціями. Щорічно виявляється понад дві тисячі нових випадків захворювання. В Україні 180 тис. людей страждають на цю недугу.  Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ