Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові створять концепцію просторового розвитку міста

1/3
Під наглядом головного архітектора Львова Юліана Чаплінського ініціативна група створить проект концепції просторового розвитку міста, що в перспективі мав би замінити Генеральний план. Про це ініціатори розповіли під час прес-конференції у Львівській міській раді.

Концепція міститиме керівні принципи та пріоритети, що мають лягти в основу подальшого формування містобудівної документації та місцевих правил забудови.

«Ми відстали на 40 років від європейських міст. Саме це дає змогу обрати уже готові концепції в Європі та, оцінивши позитивні та негативні рішення, обрати ефективні шляхи розвитку. Також ми можемо, скориставшись уже готовим досвідом, знайти неоригінальні рішення проблем», - розповіла Олександра Сладкова, керівник міського управління урбаністики.

Напрацьовані принципи сприятимуть подальшому плануванню міста на різних рівнях та в різних масштабах.  За словами активістів, концепцію можна буде використовувати як додаток до конкурсних завдань, до завдань на розробку містобудівної документації, до вихідних даних на проектування. Також концепція сприятиме розробці місцевих правил забудови та стратегій розвитку окремих територій.

«Наші європейські колеги говорять, що політика так званих «генпланів» уже себе вичерпала. Ми не маємо права юридично відмовитись від генплану, але де-факто ми можемо ствердити, що такий документ на сьогодні не працює. Розроблена «концепція розвитку міста» стане доктриною, що не стосується виключно архітектури. До неї також будуть дотичні такі сфери як економіка, транспорт та інше», - зазначив Юліан Чаплінський, головний архітектор Львова.

Він також зазначив, що даний проект опиратиметься на аналогічний досвід європейських міст. «Ми бачимо часто дуже багато критики. Цей документ, як нам здається, надасть можливість справжніх активістів відмежувати від псевдопрофесійних людей. Єдиний шанс нам прийти до якогось примирення, це залучення широких верств спеціалістів та громади», - наголосив Юліан Чаплінський.

Схожий документ в Лейпцигу (Німеччина) розроблявся протягом трьох років.

Перший крок на шляху створення «концепції розвитку Львова» зроблять 19 травня о 18:30 в актовій залі ДПІ «Містопроект», де відбудеться відкрита презентація та обговорення намірів щодо розробки концепції.

До ініціативної групи, котра на громадських засадах займатиметься розробкою Концепції, увійшли: Олександра Сладкова, урбаніст, департамент розвитку ЛМР; Наталія Отріщенко, соціолог Центру міської історії; Юрій Столяров, архітектор ДПІ «Містопроект»; Андрій Беляєв, архітектор; Маркіян Максимюк, архітектор; Антон Коломійцев, архітектор, викладач НУ «Львівська політехніка»; Ірина Миронова, еколог.

В ініціативної групи є попередні домовленості щодо співпраці з Українським католицьким університетом та Німецьким товариством міжнародної співпраці GIZ. До кінця 2016 року ініціативна група планує провести багатоетапний збір інформації, розробити візію просторового розвитку міста, принципи та пріорітети.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ