Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові створили новий дитячий будинок сімейного типу

Ще двоє дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали сім’ю. У місті запрацював уже четвертий дитячий будинок сімейного типу на вул. Пороховій. Сюди на виховання та спільне проживання влаштовано двох дітей: хлопчика, 13-ти років, та дівчинку, 16-ти років. В подальшому сюди буде влаштовано до 10 дітей. Сьогодні, 9 грудня, відбулось урочисте освячення і відкриття квартири, яку надали благодійники для ДБСТ, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

В Україні щороку сиротіє та залишається без батьківського піклування багато дітей, і хоча частина з них залишається в родинному колі, проте дехто все ж поповнює заклади інтернатного типу, які ніколи не зможуть замінити дитині сім’ю.

Рішення про створення ДБСТ та влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування на виховання та спільне проживання, прийняли на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради 28.11.2016 року. Це уже четвертий дитячий будинок сімейного типу у Львові: такі будинки для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонують на вул. Драгана, вул. Тракт Глинянський та вул. Мечникова. Відтепер до 10 дітей зможуть бути охоплені сімейними формами виховання і у новому ДБСТ на вул. Пороховій.

«У прийомної сім’ї є двоє рідних і двоє прийомних дітей, з якими батьки-вихователі знайомі з червня цього року. Вони спілкувались і склався добрий контакт між батьками і дітьми. Діти хочуть тут проживати, і маємо велику надію, що вони тут отримають сімейне тепло, і найголовніше – навики для самостійного життя і свою професію. Ми почали процедуру знайомства з великою родинною групою – це троє діток, віком 2, 3 і 5 років, і маємо надію, що ці дітки до місяця часу будуть тут мешкати», - розповів начальник відділу у справах дітей ЛМР Ростислав Тимків.

Благодійний фонд «Діаконія», який  реалізовує чимало цільових благодійних програм допомоги дитячим будинкам та інтернатам у Львівській області, за підтримки компанії Avalon Inc, надали місту квартиру для створення у Львові дитячого будинку сімейного типу у новобудові на вул. Пороховій. Загальна площа квартири – 465 кв.м. Квартира розташована на 15-му поверсі 15-ти поверхового будинку та складається з 9 спалень, кожна з власною ванною кімнатою і балконом; кухні, вітальні, ігрової кімнати, комп'ютерного і навчального кабінетів. В квартирі також є пральна, гардеробна кімната і комора для зберігання речей та продуктів харчування. Житлова площа становить 138 кв.м. Квартира обладнана всіма необхідними меблями, технікою і іншими товарами довготривалого вжитку для комфортного проживання 10 дітей і 2 батьків-вихователів. На сьогоднішній день в квартирі проживає четверо дітей:  двоє власних: 8-річна дівчинка і 2-річний хлопчик, та двоє дітей, позбавлених батьківського піклування: 16-річна дівчинка та 13-річний хлопчик.

«Було дуже приємно, що нам делегували таку місію – створити дитячий будинок сімейного типу у Львові. Ми доклали багато зусиль і багато емоцій, частинку душі у створення не просто квартири, а створення будинку для цієї сім’ї, створення атмосфери сімейності, любові і затишку. Ми повинні якомога більше залучати меценатів, бізнесменів до соціальної відповідальності і створювати якомога більше ДБСТ, тому що це найкраща форма опіки. Лише у сім’ї дитина може розкритися, мріяти, відчувати захист. Впевнена, що ми ще неодноразово будемо відкривати дитячий будинок сімейного типу у Львові, бо це потрібно дітям», - розповіла президент благодійного фонду «Діаконія» Алла Шамова.

Соціальна і психологічна адаптація, набуття трудових навичок і почуття відповідальності – не менш важливі речі, ніж повноцінне триразове харчування. І саме родина дає можливість дитині сформуватись як повноцінній особистості. Благодійний фонд «Діаконія» і надалі буде допомагати, підтримувати і сприяти розвитку прийомної сім’ї.

Нагадаємо, загалом у Львові функціонує 11 прийомних сімей, в які влаштовано 16  дітей, та 4 дитячих будинки сімейного типу, в які влаштовано 30 дітей.  

Станом на 01.12.2016 року у Львові на обліку відділів у справах дітей районних адміністрацій Львівської міської ради перебуває 566 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них  511 дітей охоплені сімейними формами виховання (опіка/піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу) – це 90,3% від загальної кількості дітей зазначених категорій.

Довідка.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім'я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, що не перебуває в шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.

Благодійний фонд «Діаконія» створено з метою здійснення благодійної підтримки дітей-сиріт та дітей і підлітків з малозабезпечених сімей. За роки діяльності Фонд реалізував чимало цільових благодійних програм з  допомоги дитячим будинкам та інтернатам у Львівській області, бере участь у заходах, які мають на меті підвищити духовний, культурний і освітній рівень дітей, став співорганізатором благодійного табору «Різвдвяна Фабрика».  Також Фонд надає адресну допомогу на лікування хворих дітей; організував безкоштовний стоматологічний кабінет Св. Миколая, проводить семінари та інтерактивні лекції про здоровий спосіб життя в сиротинцях та інтернатах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ